Retete savuroase: Musaca de cartofi

Printeaza

Musaca de cartofi din: cartofi, carne, ceapa, oua, bulion, ulei, piper, patrunjel, marar, sare.

Ingrediente:Musaca de cartofi

  • 1 kg cartofi
  • 1 kg carne (amestec, tocată)
  • 2-3 cepe
  • 2-3 ouă
  • 1 lingură bulion (sau 4- 5 roşii)
  • 4 linguri ulei
  • piper
  • 2 legături pătrunjel
  • 1 legătură mărar
  • sare

 

Mod de preparare:

Carnea (amestec de vitel şi porc, sau numai de porc) se curătă, se spală şi se toacă. Dacă este prea slabă se adaugă putină slănină, care se toacă odată cu carnea.

Intr-o tigaie cu ulei se pune la prăjit ceapa tocată. Când şi-a schimbat culoarea, se adaugă carnea şi se amestecă. Se adaugă un pahar de supă şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Când carnea s-a făcut binişor, se ia capacul şi se lasă să scadă lichidul şi să se rumenească tocătura.

Se ia apoi carnea de pe foc şi se lasă să se răcească bine. După ce s-a răcit, se adaugă 2 ouă crude, piperul, verdeaţa tocată (jumătate din pătrunjel), sarea şi se amestecă.

Separat, se pregătesc cartofii. în bucătăria românească acest lucru se poate face în trei moduri:

  1. rondele de cartofi cruzi. Fiecare cartof spălat şi curăţat de coajă se taie în rondele groase de 0,5-1 cm, care se prăjesc nu prea tare în ulei sau untură, pe ambele feţe
  2. rondele de cartofi fierţi. Cartofii sunt fierţi în coajă, apoi se curăţă, se lasă la răcit şi se taie în rondele mai subţiri (circa 1 /2 cm)
  3. piure de cartofi sau cartofi fierţi, pasaţi cu furculiţa.

 

Musacaua se finalizează într-o cratită de circa 4 I, sau într-o tavă mai adâncă (preferabil un vas din sticlă termorezistentă) bine unsă. In tavă se aşază un strat de cartofi (rondele sau piure), un strat de tocătură, apoi încă un strat de cartofi, un strat de tocătură şi deasupra un ultim strat de cartofi. Deasupra se presară restul de pătrunjel tocat şi bulionul.

Optional, tot deasupra, peste cartofi se poate adăuga un ou crud, bine bătut. Preferabil este ca în loc de bulion, deasupra musacalei să se aşeze un strat de roşii tăiate rondele.

Se dă totul la cuptor pentru 1 /2-1 oră. Musacaua se serveşte caldă, eventual cu smântână (aici părerile sunt împărţite).

Varianta cea mai frecvent folosită este cea cu rondele de cartofi fierţi, care presupune o pregătire mai rapidă (şi mai pufin pretentioasă) a cartofilor, fără ca prin aceasta să scadă cu ceva calitatea preparatului.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.