Retete de Craciun: Paine simpla de casa
PrinteazaRetete de Craciun: Paine simpla de casa din: faina, cartofi, lapte, apa, drojdie, zahar.
- făină albă de grâu, neagră şi din secară
- făină de porumb
- cartofi
- 250 ml lapte batut
- apă caldă
- drojdie
- zahăr
Mod de preparare:
Se face un amestec din drojdia pusă în laptele cu puţin zahăr, dizolvându-se şi omogenizându-se foarte bine.
Cartofii, curăţaţi de coajă, se fierb în apă, zdrobindu-se bine şi omogenizându-se.
Se omogenizează amestecul din laptele batut cu cartofii, adăugându-se făina de porumb şi 25% din cantitatea totală de făină. Se frământă bine şi se lasă la cald, ferită de curent, acoperită cu prosoape.
După aproximativ o oră, timp în care a început să dospească, se adaugă şi restul de făină. Se frământă bine un aluat şi se lasă să se odihnească puţin.
Se probează apăsând cu degetul în cocă. Dacă este bine făcut, aluatul revine imediat la forma iniţială, după ce s-a încetat apăsarea cu degetul.
Se acoperă din nou şi se lasă pânâ ce îşi mareste volumul.
Pofta buna!