Lipia naan

Printeaza

Naan este o lipie cu drojdie, savurată în special în nordul Indiei, dar şi în numeroase alte regiuni precum şi în Afganistan, Iran, Uzbekistan, Tadjikistan, Birmania şi Iran.

A fost adusă în India de către mogulii ce au domnit între 1526 şi 1862. Aceştia mâncau naan la micul dejun, un obicei răspândit şi astăzi în Birmania.

Aluatul celor mai multe dintre lipii, indiferent dacă sunt dospite cu drojdie sau nu, este foarte simplu, deoarece ei se coace la o sursă de căldură unidirecţională, precum o piatră plată, încinsă la foc deschis.

Naan se deosebeşte de aceste lipii prin aluatul său destul de bogat, preparat cu drojdie, care conţine (lapte sau iaurt şi se coace într-un tandoor foarte încins. Când se prepară în casă, naan se prăjeşte la cuptor.

De obicei se fac mici adâncituri în aluat, lipia se unge cu ulei sau ghee, iar deasupra se presară sare şi aşa-numita ceapă neagră, adică seminţe de cernuşcă.

Lipia naan este umplută cu diverse amestecuri. Peshwari naan este are înăuntru un amestec de nucă de cocos rasă, jaggery (zahăr de palmier) şi stafide.

Poate fi, de asemenea, aromatizatâ cu apă de trandafiri, vetivert şi esenţă de pandanus, numită kevra. Lipia naan este foarte îndrăgită în afara Indiei şi se regăseşte în meniurile restaurantelor indiene.

 

Naan

Naan

 

 

 

 

 

 


 

Poate te intereseaza si:

Paine Naan

Pentru naan este nevoie de făină albă cam 2 căni, o linguriţă de drojdie dizolvată într-o jumătate de cană de apă caldă, o linguriţă de sare, o linguriţă de zahăr, 3 linguri de iaurt sau un pahar de lapte, şi 2 linguri de ulei. La făină se adaugă sarea şi zahărul, apoi drojdia dizolvată, laptele […]

Baking and Breads

Paine indiana naan

Paine indiana naan din: faina, lapte, zahar, drojdie, praf de copt, ulei, iaurt, ou, sare, piper. Ingrediente: 500 g făină 150 ml lapte 50 g zahăr brun 1 linguriţă drojdie uscată 1 lingurită praf de copt 2 linguri ulei 150 ml iaurt gras 1 ou piper negru sare   Mod de preparare: Din laptele călduţ, […]

Paine naan cu branza si chilli

Paine naan cu branza si chilli

Ingrediente: 4 pâini naan 140 g cheddar, dat pe râzătoare (se poate înlocui cu Emmenthal) 1 chilii roşu, fără seminţe, tocat fin 1 mână de frunze de coriandru, tocate   Mod de preparare: Se încinge cuptorul la 190°C/aer cald sau 170°C. Se stropesc pâinicile cu puţină apă, apoi se acoperă cu brânză rasă şi chilii […]

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.