Arbroath smokies

Printeaza

Arbroath_smokiesArbroath smokie nu trebuie confundat cu egrefinul afumat din magazinele de peşte. Deşi este si el un egrefin mic, sărat şi afumat (denumirea provine de la orăşelul Arbroath, din estul Scoţiei), Arbroath smokie are o aromă mai fină şi carnea foarte albă.

Pentru a prepara acest fel de mâncare peştii trebuie săraţi, uscaţi şi atârnaţi de cozi, câte doi, apoi afumaţi la cald cam o oră, deasupra unui foc din lemn de esenţă tare.

Locul de baştină al acestui peşte afumat este satul Auchmithie, aflat la 5 km de Arbroath, unde prepararea peştelui este o tradiţie în comunităţile de pescari încă din Evul Mediu. Gropile deasupra cărora se punea peştele la afumat erau construite pe etaje, în pereţii stâncilor.

La începutul secolului XIX, unele familii de aici s-au mutat în Arbroath, unde au continuat tradiţia preparării peştelui afumat.

Cel mai bun peşte afumat se găseşte în gospodăriile micilor producători. De asemenea, cel mai bine este sâ-l mâncaţi direct din butoi. Dacă acest lucru nu este cu putinţă, ajunge să încălziţi peştele afumat câteva minute în cuptor şi vă veţi putea bucura de un mic dejun scoţian autentic.

Arbroath smokies

Arbroath_smokies_1

Pofta buna!

 

Incoming search terms:

  • Arbroath smokie mail

1 comentariu

  1. Pai si ce fac acum, ma duc pana-n Scotia sa iau un peste afumat? :)))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.