Cozonac delicios cu mac si nuca

Printeaza

Cozonac delicios cu mac si nuca din: faina, oua, sare, zahar, margarina sau unt, smantana, lapte, drojdie, ulei, coaja de lamaie sau de portocala, mac, gris, nuca.

Ingrediente:Cozonac_delicios_cu_mac_si_nuca

  • 1 kg făină
  • 4 gălbenuşuri
  • 1 albuş
  • puţină sare
  • 200 g zahăr
  • 200 g margarină sau unt
  • 100 ml smântână
  • 1/2 l lapte
  • 60 g drojdie
  • 3 linguri ulei
  • coajă de lămâie şi de portocală
  • zahăr vanilat

Pentru umplutura cu mac:

  • 300 g mac măcinat
  • 1 lingură gris
  • 1 pahar de lapte călduţ
  • circa 1/2 pahar cu zahăr

Pentru umplutura cu nucă:

  • 1/2 kg nucă măcinată
  • zahăr
  • 1 – 1 1/2 pahar cu lapte clocotit

 

Mod de preparare:

Tapetezi formele cu hârtie de copt şi baţi albuşul cu puţină sare. Separat, cerni făina într-un lighean, faci o gaură la mijloc şi torni maiaua formată dintr-un păhărel de lapte, puţin zahăr şi drojdia.

Când creşte, adaugi restul de lapte călduţ, amestecat cu zahărul, margarina sau untul, smântână şi gălbenuşurile.
Frămânţi bine până nu se mai lipeşte de vas.

Adaugi alternativ albuşul bătut şi uleiul. Continui frământatul sau poţi bate aluatul de masă de câteva zeci de ori, apoi laşi la crescut până se dublează.

Impărţi aluatul şi îl umpli cu mac, nucă şi stafide. Pui aluatul în forme şi îl laşi la crescut circa 1/2 oră, apoi îl coci.

Pentru umplutura cu mac, amesteci macul măcinat cu 1 lingură de griş şi îl pui la fiert cu un pahar de lapte călduţ şi zahăr după gust (circa jumătate de pahar) la foc mic. Amesteci continuu până devine pastă, apoi laşi compoziţia la răcit.

Pentru umplutura cu nucă, opăreşti nuca cu 1 pahar şi jumătate de lapte clocotit, pe foc mic, Adaugi zahăr după gust.

Această umplutură o poţi prepara la fel ca pricomigdalele: baţi 5 albuşuri cu puţină sare, adaugi 8 linguri de zahăr şi 1/2 kg de nucă măcinată.

Cozonac delicios cu mac si nuca

Cozonac_delicios_cu_mac_si_nuca

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.