Retete gustoase: Musaca de conopida

Printeaza

Musaca de conopida din: carne, conopide, ceapa, ulei, pesmet, oua, piper, sare.

Ingrediente:Musaca de conopida

  • 1 kg carne (1/2 vită, 1/2 porc – mai grasă)
  • 2 conopide mari
  • 2 cepe
  • 3-4 linguri ulei (unt sau untură)
  • pesmet
  • 4 ouă
  • piper măcinat
  • sare

 

Mod de preparare:

Carnea se spală, se curătă şi se toacă. Dacă este prea slabă, se adaugă o bucată de slăninută care se toacă odată cu carnea. Intr-o tigaie cu ulei se pune la prăjit ceapa tocată. Când şi-a schimbat culoarea, se adaugă carnea tocata şi se amestecă.

Se adaugă un pahar de supă şi se lasă să fiarbă înăbuşit. Când carnea s-a făcut binişor, se ia capacul şi se lasă să scadă lichidul şi să se rumenească tocătura. Se ia apoi carnea de pe foc şi se lasă să se răcească bine. După ce s-a răcit, se adaugă 2 ouă crude, piperul, verdeafa tocată (numai jumătate din pătrunjel), sarea şi se amestecă.

Conopida se desface în buchete mai mici şi se fierbe nu prea mult (pe jumătate) în apă cu sare. După aceea, conopida se lasă să se scurgă bine.

In continuare se foloseşte o cratită de 3 I, bine unsă şi presărată cu pesmet. Se pune jumătate din conopidă în cratiţă, formând un strat de grosime cât mai uniformă. Se pune apoi carnea şi în final se acoperă cu restul de conopidă. Se presară pesmet, se pune restul de grăsime (preferabil unt) şi câteva linguri de supă (sau apă). Cratiţa se pune la cuptor, la foc potrivit.

După un timp se toarnă deasupra 2 ouă bătute şi se ţine în continuare la cuptor, până ce carnea este bine făcută.
Se serveşte caldă, eventual cu smântână.

Principala variantă, foarte apreciată de mulţi gurmanzi, este musacaua de conopidă cu sos de roşii. La această variantă, se folosesc suplimentar circa 1/2 kg roşii bine coapte, care se curăţă de coajă şi se toacă mărunt, apoi se pun amestecate cu conopida în cele două straturi.

In acest caz nu se mai folosesc ouă pentru uns deasupra. De asemenea, la musacaua de conopidă cu sos de roşii se mai pot folosi opţional: pătrunjel, cimbru, maghiran şi busuioc, toate verzi şi tocate mărunt.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.