Galette des rois

Printeaza

Galette des rois

Galette des roisGalette des Rois este versiunea franţuzească a prăjiturii „de a douăsprezecea noapte”, care se pregăteşte în diverse variante în întregul spaţiu religios creştin, încă din Evul Mediu. Prăjitura este servită în a 12-a zi după Crăciun, ziua în care cei trei magi au ajuns la Betleem, pentru a-l slăvi pe Pruncul lisus.

Deasupra prăjiturii se încrustează cu cuţitul un model, care îi reprezintă pe cei trei magi sau alte simboluri, iar în interior se pune un bob de fasole, o monedă sau o figurină de ceramică. Persoana care găseşte obiectul, un simbol al Pruncului lisus, devine regele sau regina serii.

Galette des rois este foarte apreciat în regiunea New Orleans, cu bucătăria ei de influenţă franceză, unde se prepară dintr-un aluat de foitaj, decorat cu zahăr şi scorţişoară în culorile specifice sărbătorii de Lăsatul Secului: auriu (simbolul puterii), verde (simbolul credinţei) şi purpuriu (simbolul dreptăţii). Bobul de fasole sau moneda este înlocuit cu o păpuşă care reprezintă un nou-născut.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.