Fondue
PrinteazaModa de a găti fondue a ajuns la apogeu în anii ’70, popularitatea acestui fel de mâncare cunoscând un reviriment în ultima vreme, pe măsură ce o nouă generaţie a descoperit această modalitate încântătoare de a împărţi mâncarea cu cei apropiaţi.
Fondue înseamnă în traducere „topit”, iar bourguignonne „unt”.
Un fondue, ca fel de mâncare, se prepară, într-adevăr, topind o cantitate importantă de unt la o sursă de căldură moderată, adăugând eventual ulei vegetal, pentru a amâna punctul în care grăsimea începe să fumege şi pentru a preveni arderea acesteia.
Carnea tăiată în cubuleţe sau fâsii subţiri, de regulă carne de vită, se poate marina câteva ore înainte de gătire. Se ia apoi cu nişte furculiţe lungi speciale şi se cufundă în untul fierbinte, în care se va prăji foarte repede, de regulă în câteva minute.
Scoasă din vasul de fondue, carnea se cufundă apoi în diverse sosuri, de preferinţă acrişoare, care se combină armonios cu untul. Lâmâia şi smântână fermentată constituie o bază ideală pentru aceste sosuri reci.