Cele mai folosite tipuri de orez
PrinteazaDintre cele 40.000 de varietăţi de orez care se cultivă pe întreg globul, iată-le pe cele mai cunoscute şi apreciate:
Orezul Arborîo este cel mai cunoscut sortiment italian, special pentru a prepara rizoto. Are bobul rotund, este destul de mărunt şi-şi păstrează forma în timpul fierberii, devenind în acelaşi timp suculent.
Orezul basmati este foarte apreciat şi folosit în mâncarea indiană. Este foarte aromat, bobul său este lung şi nu devine absolut deloc lipicios la finalul pregătirii. Se asezonează cu şofran, curry sau chimen.
Orezul Thai, după cum îi spune şi numele, este parte integrantă a gastronomiei thailandeze. Este uşor aromat, are bobul lung şi devine puţin lipicios în urma fierberii.
Orezul brun este, de fapt, cel decorticat doar de coaja de la suprafaţă. Se spune că ar fi cel mai bun pentru o alimentaţie sănătoasă, deoarece are un ridicat conţinut de fibre.
Orezul cu bob rotund este cel pe care-l folosim noi pentru pilaf. Rămâne lipicios după fierbere şi se pretează mai ales la prepararea budincilor.