Cele mai bune diete de slăbit

Printeaza

Cele mai bune diete de slăbitCa în orice domeniu, şi-n materie de diete există trenduri, meniuri care „se poartă“ sau regimuri demodate, diete care se ţin mai uşor sau mai greu. Dar care să fie cele mai bune dintre toate?

Orice dietă de slăbit îţi promite că vei pierde în greutate. Cât de mult, cât de uşor, cât de repede şi cu ce efecte secundare – toate acestea sunt însă lucruri pe care adesea le pierzi din vedere. Tocmai din acest motiv, un grup de 22 de experţi americani recunoscuţi în domenii precum nutriţie, obezitate, psihologie alimentară şi maladii cronice au analizat 25 dintre cele mai cunoscute diete şi le-au ordonat într-un top, în funcţie de mai mulţi indicatori: efectele pe termen scurt şi pe termen lung, uşurinţa în a ţine regimul respectiv, echilibrul nutriţional al meniurilor, siguranţa pentru sănătate şi dacă poate sau nu fi urmată de către diabetici. Nu eşti şi tu curioasă să afli cine a ocupat cele mai bune locuri pe podium?

Weight Watchers

Premiul întâi cu coroniţă revine unei diete foarte populare în Statele Unite, care presupune respectarea unor punctaje maxime zi de zi. Dieta Weight Watchers” funcţionează bine şi pe termen scurt, şi pe termen lung, dar nu garantează că va funcţiona la toată lumea, eficacitatea fiind cotată drept moderată. Nu există o perioadă-limită în care trebuie ţinută, iar de mâncat poţi mânca absolut orice, câtă vreme îţi res-pecţi targetul zilnic de puncte la care ai dreptul, acesta bazându-se pe sex, greutate, înălţime şi vârstă. Punctajele acordate alimentelor sunt calculate pentru mai bine de 40 000 de mâncăruri, de la ingrediente de bază până la feluri cu procesare înaltă (cum ar fi spaghetele bolognese), acestea din urmă cântărind şi cel mai greu la puncte, ceea ce în-seamnă că trebuie să mănânci mai puţin. Însă fructele şi legumele crude au zero puncte, deci le poţi mânca în cantităţi nelimitate.

Pro
• mănânci orice, nu există limite cantitative
• flexibilitate maximă în alcătuirea meniurilor

Contra

• e obositor să ţii socoteala punctelor
• poate fi scumpă

Profită: „îndoapă-te“ cu fructe şi legume. Au punctaj zero şi sunt bogate în fibre, ceea ce înseamnă că te satură mai bine decât un baton de ciocolată sau o pungă de chipsuri.
Evită: Nu exagera cu băuturile alcoolice: o bere mică, de 330 ml, „costă“ 5 puncte. Aşa că dacă renunţi la ea îţi rămân mai multe puncte pentru mâncare săţioasă.

Dieta «biggest loser»

Şase săptămâni de mâncat sănătos şi făcut sport nu e doar un mod excelent de a începe o cură de slăbire pe termen lung, ci şi de a preveni sau de a controla diabetul, de a reduce riscul de cancer şi boli psihice, de a-ţi îmbunătăţi sănătatea, în general. Dieta ratatului se bazează pe faptul că mâncăm anapoda şi că stăm pe scaun prea mult, aşa că rezolvarea nu e deloc o surpriză: meniuri sănătoase, cu mai puţine calorii şi mai multe legume, carne slabă şi cereale, folosirea unui jurnal alimentar şi un program regulat de mişcare. Pe toate acestea le găseşti într-o carte dedicată. Poţi cumpăra ediţia scurtă, din 2005, pe cea exhaustivă, „30-Day Jump Start“, apărută în 2009, sau pe cea de dimensiuni intermediare, din 2010. Toate conţin poveştile de succes ale foştilor concurenţi din reality-showul TV „Biggest Loser“ (la noi e difuzat de TLC), care au reuşit să slăbească folosind o anumită piramidă alimentară, plus câteva exerciţii, care să-i ajute să transpire o parte din calorii.

Pro

• nutriţie sănătoasă
• fără alimente în cantităţi excessive

Contra

• relativ multe exerciţii fizice
• destul de scumpă

Profită: ţine un jurnal cu ce mănânci. Te va ajuta să nu-ţi uiţi scopul principal: pierderea în greutate.
Evită: nu exagera cu carnea roşie. Dacă vrei mai multe proteine, înlocuieşte vita cu carne de curcan.

Dieta «raw food»

E o dietă hipocalorică, ce-şi propune îmbunăţirea stării de sănătate, inclusiv pierderea surplusului de greutate, şi grija pentru mediu. Ideea este că hrana crudă conţine substanţe nutritive valoroase şi enzime naturale, active, care vor ajuta organismul să ardă depozitele inutile şi să funcţioneze mai bine. Dieta nu este „bătută în cuie“, ci doar impune respectarea unui principiu important: 70%-80% din hrană nu trebuie să fie preparată la o temperatură mai înaltă de 45°C. Majoritatea celor care ţin această dietă sunt vegani, dar există şi adepţi raw food care consumă lapte nepasteurizat, brânză din lapte crud, peşte crud sau mari-nat şi unele tipuri de carne nepreparată termic. În rest, alimentele preponderente sunt legume, fructe, seminţe, nuci, grăsimi vegetale. Unele se consumă ca atare, altele trebuie gătite. De ce slăbeşti, totuşi, cu hrană crudă? Deoarece consumul caloric scade cam la jumătate prin comparaţie cu cel de hrană fiartă, coaptă şi prăjită. Riscuri pentru sănătate există însă destule: intoxicaţii şi infecţii bacteriene, probleme de creştere şi dezvoltare la copii şi adolescenţi, carenţe din diverse nutrimente la toate categoriile de vârstă.

Pro

• fructele şi legumele domină meniul
• pierderea în greutate e garantată

Contra

• preparare îndelungată şi plicticoasă, echipamente speciale
• multe reguli de respectat

Profită: investeşte într-un blender, un storcător de suc şi un aparat de deshidratat vegetale. Deshidratează mere şi mă-nâncă-le ca pe chipsuri.
Evită: orice e procesat, copt îndelung, preparat la microunde, iradiat, modificat genetic. De asemenea, evită legumele şi fructele tratate cu erbicide şi pesticide.

 

Articol preluat de aici.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.