Borşul
PrinteazaBorşul
- 3 kg tărâţe de grâu
- 1 kg de mălai
- 250 g pâine neagră (integrală)
- foi de vişine
- 9 litri apă
- 2 cărbuni (să limpezească şi să ia mirosul greu)
- 500 g huşte (tărâţe înăcrite de la alt borş)
Mod de preparare:
Dacă nu aveţi, şi probabil că nu aveţi, se obţin fermenţi astfel.
Se amestecă 250 g tărâţe, 150 g mărar şi 1 litru apă rece cu 500 g pâine integrală, neagră tare şi caldă, se lasă să dospească 10-11 ore şi gata huştile .
Se pune apa la fiertîn borcan de sticlă sau, mult mai bine, butoiaş de stejar de 12 litri se amestecă tărâţele şi mălaiul. Se umezesc cu apa rece.Se toarnă apoi apă clocotită se amestecă se lasă să se răcească .
Când apa e călduţă se pun huştile, pâinea neagră, cărbunii, frunzele de vişin .
Dacă se lasă la loc cu căldură, într-o zi şi o noapte borşu-i gata.
Pofta buna!