Vinul Gewurztraminer

Printeaza

Vinurile produse din soiul de struguri Gewurztraminer fac parte dintre vinurile cu cea mai ciudată aromă.

Astăzi, soiul este cultivat pe scară largă în ţările din afara Europei, care au devenit mai recent producătoare importante de vin – îndeosebi Chile, Africa de Sud şi Noua Zeelandâ îl cultivă cu succes – însă patria sa este regiunea Alsacia din nord-estul Franţei.

Din punct de vedere tehnic, Gewurztraminer este un soi de strugure alb, dar boabele au o coajă rozalie. Caracteristica sa unică rezidă, însă, în aroma sucului său.

Aceasta evocă, uneori ciudat de precis gustul fructelor de litchi, cu o notă de rahat turcesc; are mirosuri florale de trandafiri, viorele şi iasomie; aminteşte puţin de fructe citrice amare precum grepfrutul roz, la care se adaugă o varietate de condimente dulci, precum scorţişoară, ghimbir şi cuişoare.

Prima parte a numelui, Gewurz, este cuvântul german pentru „condiment”.

Vinurile au în general un gust rotunjit, un corp bogat şi o aciditate relativ scăzută şi sunt foarte bune tinere, când aromele lor se află în prima fază de dezvoltare.

Viticultorii alsacieni produc şi vinuri voluptoase de desert, din struguri care sunt recoltaţi târziu sau lăsaţi să dezvolte un „mucegai nobil” pe viţă. Sauternes este un astfel de vin.

 

Vinul Gewurztraminer

Vinul Gewurztraminer

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.