Terina taraneasca

Printeaza

O reteta de terina taraneasca din: ceafa de porc, piept de porc, ficat de porc, prapure de porc, untura, ceapa, zahar, usturoi, rom, oua, smantana, sare de mare, piper, boia iute si frunze de dafin.

Ingrediente:Terina taraneasca

  • 400 g ceafa de porc, fara os
  • 400 g piept de porc, fara piele si os
  • 300 g ficat de porc
  • 1 prapure de porc (se foloseste pentru a acoperi umplutura, ca la dobul de miel; se poate inlocui cu fasii de bacon sau sunca fiarta)
  • 2 lingurite de untura
  • 4 cepe mici, taiate in cubulete
  • 1 lingurita de zahar nerafinat
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt
  • 125 ml de rom negru
  • 2 oua
  • 125 ml de smantana grasa
  • 1 ceasca de patrunjel tocat
  • 2 lingurite de cimbru
  • 20 g sare de mare, grunjoasa
  • 1 lingurita si jumatate de piper negru proaspat macinat
  • 3 sferturi de lingurita boia iute
  • 2 frunze de dafin

 

Mod de preparare:

Carnea şi ficatul se taie în cubuleţe mici şi se îndepărtează toate pieliţele. Apoi se pun într-un bol şi se refrigerează două ore, împreună cu maşina de tocat. în acest timp, se topeşte untura în tigaie, se adaugă zahărul şi ceapa. Când s-a caramelizat ceapa, se pune usturoiul, se ia tigaia de pe foc, se adaugă romul şi se amestecă bine. Prapurele se lasă într-un bol cu apă caldă aproximativ o oră.

Se scot carnea, ficatul şi maşina de tocat din frigider. Se toacă mărunt, alternând bucăţile de carne şi ficat. Pentru a nu rămâne carne în interiorul maşinii se folosesc 1-2 felii de pâine integrală.

Se bat ouăle împreună cu smântână, apoi se adaugă pătrunjel, cimbru, piper, sare şi boia. Se amestecă apoi carnea tocată cu ceapa caramelizată şi ouăle bătute împreună cu restul ingredientelor, folosind mixerul la viteză mică. Asezonarea este foarte importantă, aşa că în acest moment poţi testa o mică parte din compoziţie, prin prăjire. Gustă, ajustează şi lasă compoziţia undeva la răcoare.

Se scurge prapurele de apă cu atenţie şi se îmbracă vasul termorezistent cu el, lăsând surplusul să cadă pe laterale, după care se umple cu compoziţia de mai sus. Deasupra se pun frunzele de dafin, apoi se închid bine marginile prapurelui.

Intr-o tavă adâncă se aşază terina neacoperită şi se pune apă în tavă până la jumătatea înălţimii vasului termorezistent. Se lasă la cuptor aproximativ o oră şi jumătate, până când terina se rumeneşte iar marginile se desprind singure de vas. Se scoate din cuptor,şi, când se răceşte, se mută în frigider pentru minimum două zile, înainte de a fi consunată. Se serveşte la temperatura camerei, îndepărtând surplusul de grăsime, alături de castraveciori acri şi pâine prăjită.

Terina taraneasca

Terina taraneasca

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.