Rețeta Tradițională de Brânzoaice

Printeaza

Rețeta Tradițională de Brânzoaice din: faina, drojdie, zahar, la[pte, unt, galbenusuri, sare, coaja de lamaie, branza de vaci, stafide, esenta de vanilie.

Brânzoaicele, uneori numite și poale-n brâu, sunt un desert tradițional românesc profund îndrăgit, ce îmbină gustul bogat de brânză dulce cu un aluat fraged și aromat.

Această rețetă vă va ghida pas cu pas în crearea acestui desert clasic, oferindu-vă o experiență culinară autentică și delicioasă.

 

Ingrediente

Pentru Aluat:
  • Făină: 500g
  • Drojdie proaspătă: 25g
  • Zahăr: 100g
  • Lapte călduț: 150ml
  • Unt: 100g, topit
  • Gălbenușuri de ou: 2
  • Un praf de sare
  • Coajă rasă de lămâie
Pentru Umplutură:
  • Brânză de vaci sau urdă: 500g
  • Zahăr: 150g (ajustabil după gust)
  • Ouă: 1 întreg + 1 gălbenuș
  • Stafide: 50g (opțional)
  • Esență de vanilie: 1 linguriță

Mod de Preparare

Într-un bol mare, amestecați făina cu drojdia, zahărul și un praf de sare.

Adăugați laptele călduț, untul topit, gălbenușurile și coaja rasă de lămâie. Frământați până obțineți un aluat neted și elastic.

Lăsați aluatul să crească într-un loc călduros până își dublează volumul (aproximativ 1 oră).

Amestecați brânza de vaci cu zahărul, oul întreg, gălbenușul, esența de vanilie și stafidele (dacă folosiți).

Omogenizați bine până când compoziția devine cremoasă.

După ce aluatul a crescut, împărțiți-l în bucăți egale.

Întindeți fiecare bucată în formă de cerc sau dreptunghi.

Puneți o lingură generoasă de umplutură în centrul fiecărui aluat și împăturiți marginile spre centru, presând ușor pentru a sigila.

Așezați brânzoaicele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând spațiu între ele.

Lăsați brânzoaicele să se odihnească încă 15-20 de minute.

Încălziți cuptorul la 180°C.

Ungeți brânzoaicele cu un amestec de gălbenuș de ou și lapte pentru un aspect lucios.

Coaceți pentru 20-25 de minute sau până devin aurii.

Rețeta Tradițională de Brânzoaice

Valori Nutriționale (per brânzoaică)

  • Calorii: ~300-350 kcal
  • Proteine: ~10g
  • Grăsimi: ~10-15g (din care grăsimi saturate: ~6g)
  • Carbohidrați: ~40-50g
  • Fibre: ~1g
  • Zahăr: ~20g
  • Sodiu: ~200mg

Brânzoaicele oferă o combinație perfectă între dulceața brânzei de vaci și textura pufosă a aluatului dospit, fiind un desert clasic și iubit în România.

Această rețetă tradițională vă va permite să recreați gustul autentic al brânzoaicelor în confortul propriei bucătării, aducând o bucată din bogăția gastronomică românească la masa dvs.

 

 

Pofta buna!

 

 

 


poate iti place si:

retete

Brânzoaice moldovenești

Brânzoaice moldovenești din: faina, lapte, drojdie, oua, unt, zahar, sare, esente, branza de vaci, zahar, coaja de lamaie, galbenus, lapte. Brânzoaice moldovenești Ingrediente: Aluat: 500 g făină 240 ml lapte 1 cub drojdie 2 ouă 60 g unt 90 g zahăr 1 vârf de cuţit de sare esenţe Umplutură: 350 g brânză de vaci scursă […]

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.