Reteta de mancare: Bomba de varza
PrinteazaBomba de varza din: varza, pulpa de porc, orez, orez, ou, ceapa, untura sau untdelemn, smantana, unt, pesmet, sare, piper.
- o varză albă mijlocie
- 500 g pulpă de porc
- 150 g orez
- un ou
- o ceapă mică
- 100 g untură sau untdelemn
- 200 ml smântână
- 30 g unt
- 100 g pesmet
- sare
- piper măcinat
Mod de preparare:
Carnea se toacă, se lasă la înăbuşit sub capac în untură cu ceapă, apoi se scade. Orezul, curăţat, se căleşte în 20 g grăsime, se adaugă o cantitate dublă de apă şi se fierbe pe jumătate.
Varza, spălată, se curăţă de foile exterioare, se opăreşte 20 de minute în apă sărată la foc mic. Se scoate din apă cu spumiera, se scurge, şi foile exterioare, înmuiate (cam 10-12 foi), se răsfrâng.
Se scoate miezul verzei, care este încă crud, se taie mărunt, se sărează slab şi se prăjeşte în 20 g grăsime. După această pregătire, carnea, orezul, varza călită se amestecă, se adaugă un ou crud, se condimentează cu sare şi piper.
Cu compoziţia obţinută se umple varza, foile se aranjează la loc, căpăţână de varză îşi va lua forma iniţială. Se leagă strâns într-un şervet curat şi se fierbe 40 de minute în apă sărată fierbinte, agăţată pe coada unei linguri de lemn.
Apoi se scoate din oală, se lasă să se scurgă şi se pune pe un platou. înainte de a se servi se stropeşte cu smântână şi se presară cu pesmet prăjit în unt. La masă se serveşte tăiată felii.
Este o variantă ieftină, specială şi delicioasă a verzei dulci.
Pofta buna!