Moda ceaiului in Europa

Printeaza

Moda ceaiului in Europa Nimeni nu ştie cu certitudine dacă Portugalia sau Olanda a fost prima ţară care a adus ceaiul în Europa. La începutul secolului al şaptesprezecelea, portughezii au importat în Lisabona ceai chinezesc, pe care l-au vândut în Franţa şi Olanda, între timp, şi olandezii au importat ceai japonez în colonia lor din Java, pe care şi ei l-au vândut mai departe, nu doar în Franţa, ci şi în Germania. Olandezii erau mari amatori de ceai şi, la mijlocul secolului al şaptesprezecelea, ceaiul de după-amiază era deja ceva obişnuit.

Zvonurile despre ceai şi beneficiile lui ajunseseră de pe continent în Anglia cu câţiva ani înaintea anunţului făcut pe 9 septembrie 1658 de Thomas Carraway cu privire la o licitaţie de ceai la Londra. în aceeaşi ediţie a ziarului londonez care dădea şi vestea morţii lui Cromwell, Garraway scrie: Această băutură excelentă şi aprobată de toţi doctorii, numită de chinezi Tcha, de alte naţiuni Tay sau Tea, se vinde la Sultaness Head, o cafenea din Sweeting’s Rents, de RoyalExchange, Londra.

Ceai9 Ceaiul de dupa-amiaza

Britanicii au adoptat cu entuziasm obiceiul olandez al ceaiului de după-amiază. Samuel Pepys avea o slăbiciune pentru ceai, ca şi Caterina de Braganza a Portugaliei, care s-a căsătorit în 1661 cu regele Carol al II—lea al Angliei. Ea le servea prietenilor săi ceaiul de după-amiază şi foarte curând ceaiul a devenit subiectul de discuţie al saloanelor aristocratice din capitală. Totuşi, ducesa de Bedford a fost cea care a lăsat cea mai profundă amprentă asupra obiceiurilor băutului ceaiului la englezi; ea nu putea să reziste să nu mănânce nimic în lungul interval dintre masa de prânz şi cea de seară, aşa că a introdus obiceiul de a mânca prăjituri la ceaiul de după-amiază.

Cererea de ceai

Cererea veşnic în creştere de ceai şi promisiunea unor profituri mari i-au făcut pe englezi să-şi dea seama că era mai economic să facă direct comerţ cu China, decât să importe ceai din Olanda. British East India Company care fusese înfiinţată în 1600 prin decret regal, a trimis în China câteva corăbii încărcate cu bunuri pentru a lua în schimb ceai, şi astfel a început seria de succese a uneia dintre cele mai puternice companii pe care le-a văzut lumea: sub influenţa ei s-a constituit India britanică, s-au întemeiat Hong Kong şi Singapore şi s-au făurit averile lui Elihu Yale (ca urmare, Elihu Yale a înfiinţat Universitatea Yale). Se mai spune şi că steagul acestei companii a fost sursa de inspiraţie a stelelor şi dungilor de pe drapelul american.

Ceai13 In 1664, British East India Company a adus din China 964 g de frunze de ceai chinezesc de categorie superioară, pe care le-a dăruit monarhiei britanice. In 1666, compania i-a cerut unui olandez să livreze 10,3 kg de frunze de ceai chinezesc special familiei regale britanice, pentru a-i mulţumi că i-a permis să facă negoţ cu ceai – monarhia îi acordase acestei companii controlul asupra întregii pieţe a ceaiului din Anglia.

In 1715, British East India Company a cumpărat din China o cantitate mare de ceai verde de categorie inferioară şi l-a vândut direct publicului, nu prin cafenele, ci prin prăvălii speciale de ceai. In anii de mai târziu, magazine renumite în lume, precum Harrods, Fortnum şi Mason s-au lansat în afaceri ca prăvălii de ceai şi produse de băcănie.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.