Despre Rodie

Printeaza

Despre Rodie

Despre Rodie„Mărul cu sâmburi” (Pomum granatus) este un fruct care a dat naştere la numeroase legende, în mitologia greacă, Persefona, fiica Demetrei (zeiţa recoltei) a fost răpită de Hades şi dusă în tărâmul morţilor. Pe măsură ce Demetra era cuprinsă de tristete, afară totul începea să se ofilească şi să nu mai dea roade. Zeus i-a ordonat lui Hades să o aducă pe Persefona înapoi, însă ea nu a mai putut fi eliberată în totalitate, deoarece mâncase sâmburi de rodie în lumea subpământeană.

Drept pedeapsă, Persefona trebuie să se întoarcă în lumea întunecată a lui Hades pentru o anumită perioadă în fiecare an, perioadă în care fertilitatea pământului scade.

Rodiile sunt originare din Persia, însă au fost cultivate în Antichitate în întreaga rsgiune mediteraneeanâ ajungând în Europa Coaja lor roşiatică ascunde sâmburi roşii înve iţi într-o membrană albă.

Pentru a mânca o rodie, coaja trebuie crestată în câteva locuri, trasă de pe fruct, iar ciorchinii de sâmburi eliberaţi din învelişul lor strâns. Savurarea unei rodii este o activitate contemplativă, deoarece sâmburii sunt storşi cu delicateţe în gură, unde îşi eliberează sucul şi pulpa.

Sucul de rodie, atât de popular astăzi, este o băutură revigorantâ. Derivatul său, numit grenadine, se adaugă în diferite cocktailuri pentru aromă şi culoare. Sâmburii proaspeţi de rodie se folosesc pentru garnisirea unor feluri de mâncare precum hummus şi tahini, iar siropul asemănător melasei este utilizat ca aromatizant în bucătăria persană.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.