Briosa

Printeaza

Se spune că regina Franţei, Maria Antoaneta, ar fi răspuns “Qu’its mongent de la brioche!”, în traducere liberă “să mănânce cozonac”, când i s-a comunicat că parizienii nu mai au pâine.

Brioşa îşi datorează textura unui aluat bogat, dospit cu drojdie, care conţine ouă şi lapte. Brioşele se mănâncă, de regulă, la micul dejun şi pot fi unse cu gem.

Termenul brioche provine de la două cuvinte din franceza veche: bris, însemnând “a sparge” şi hocher, însemnând “a amesteca”.

De regulă, brioşa are forma unei bile mari, deasupra căreia se află o bilă mai mică, numită brioche a tete. Brioşa se poate coace direct în acestă formă sau i se poate adăuga la urmă o bilă mai mică, coaptă separat.

Brioche mousseline are un conţinut mai mare de unt şi este de formă cilindrică. Brioche nanterre este un aluat modelat în bile mici, coapte într-o formă de cozonac. în timpul coacerii, bilele de aluat se lipesc unele de celelalte, formând un model.

Brioche en couronne, al cărei aluat este modelat în forma unei coroane sau cununi, este deseori umplută cu stafide şi glasată, pentru a fi servită la ocazii speciale.

Este similară brioşei des rois (a regilor) -versiunea provensală a prăjiturii servite de sărbătoarea Epifaniei, pe 6 ianuarie.

 

Briosa

Briosa

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.