Reteta zilei: Spata de miel umpluta cu ratatouille

Printeaza

Spata de miel umpluta cu ratatouille din: ulei de masline, ceapa, ardei rosii, vanata, rosii cherry, usturoi, busuioc, piure de rosii, zahar, otet din vin alb, spata de miel si frunze de salata.

 Spata de miel umpluta cu ratatouille

Ingrediente:

Pentru Ratatouille:

  • 5 liguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mare, mărunţită
  • 2 ardei roşii, curăţaţi de seminţe şi tăiaţi cubuleţe
  • 1 vanătă mică, tăiată cubuleţe
  • 1 dovlecel mare, tăiat cubuleţe
  • 25 g de roşii cherry, tăiate în jumătate
  • 4 căţei de usturoi, zdrobiţi
  • 1 legătură de busuioc mărunţit
  • 1 lingură piure de roşii
  • 1 varf de zahăr
  • 1 lingură de oţet din vin alb

Pentru miel:

  • aprox. 2,4 kg spată de miel cu os sau 1,5 kg spată dezosată
  • câteva frunze de salată pentru servit
  • ulei de măsline pentru servit

 

Mod de preparare:

Se începe cu ratatouille-ul. Se încing trei linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare.

Adaugă ceapa, ardeii, vânătă şi dovlecelul. Se asezonează cu sare şi piper, apoi se călesc 10 minute, amestecând din când în când.

Se adaugă roşiile, usturoiul, busuiocul şi piureul de roşii şi încă o picătură de ulei dacă s-a uscat tigaia.

Spata_de_miel_umpluta_cu_ratatouille

Presară zahărul deasupra, se adaugă oţetul şi se mai lasă pe foc 5 minute.

Se răstoarnă într-un bol şi se lasă la răcit. Se desface spata de miel şi se taie cele două bucăţi mici de muşchi laterale.

Acestea se crestează fiecare în junătate pe lung, dar nu se taie până la capăt

Se desfac fileurile şi se intind, apoi se lasă deoparte.

Spata_de_miel_umpluta_cu_ratatouille_02

Se încinge cuptorul la 240° C/gaz 9. Se aşază mielul într-un vas termorezistent şi se stropeşte cu ulei.

Se condimentează din plin, apoi se dă la cuptor fără întrerupere 20 de minute. Se dă cuptorul la 200° C/gaz 6 şi se lasă în continuare la rumenit 40 de minute.

Se scoate mielul şi se lasă deoparte timp de 30 de minute.

Spata_de_miel_umpluta_cu_ratatouille_03

Se ridică una dintre marginile spatei şi se pliază, acoperind cu ea pe jumătate stratul de ratatouille şi fileu! aşezat deasupra acestuia.

Se face la fel şi cu marginea cealaltă, astfel încât să se obţină un fel de ruladă.

Se aşază rulada pe tocător, cu despărţitura în jos: este gata pentru a fi legată.

Spata_de_miel_umpluta_cu_ratatouille_04

Se aşază spata pe un tocător, cu partea cu pieliţă în jos, şi se asezonează cu sare şi piper.

Se pune cu lingura un sfert din cantitatea de ratatouille în despicătura din mijloc şi se acoperă cu fileurile laterale crestate pe jumătate.

Se taie sfoara, se scurge sucul pe care l-a lăsat carnea la copt într-un bol, apoi se aşază mielul pe un tocător.

Spata_de_miel_umpluta_cu_ratatouille_05

Se strânge grăsimea cu o lingură şi, dacă este necesar, se reîncălzeşte sosul de la copt într-o tigaie.

Dacă s-a răcit ratatouille-ul, se reîncălzeşte la microunde.

Se stropesc frunzele de salată cu ulei şi se aranjează totul pentru servit.

Spata_de_miel_umpluta_cu_ratatouille_10

Spată de miel umplută cu ratatouille

 

Spata_de_miel_umpluta_cu_ratatouille_10

 

 

 

Poftă bună!

 

 

1 comentariu

  1. Foarte tare reteta asta 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.