Ghiveci (varianta)
PrinteazaGhiveci
- 3 cepe
- 2 cartofi
- 2 dovlecei
- 3 morcovi
- 200 g fasole grasă (albă sau verde)
- 200 g mazăre verde
- 100 g bame
- 1 ardei gras
- 5 roşii
- 1 vinătă
- 1 telină
- 2 legături pătrunjel
- 1 legătură mărar
- 150 g ulei
- sare
- piper
- usturoi
Mod de preparare:
Curăţăm şi spălăm bine zarzavatul. Tăiem cepele în felii şi le punem într-o cratiţă mare cu două linguri ulei. Le lăsăm cîteva minute să se moaie.
Luăm cratiţa de la foc şi aranjăm zarzavatul. Punem mai întîi un rînd de morcovi tăiaţi felii, pe urmă unul de cartofi, unul de fasole, 2-3 căţei de usturoi, cîteva bucăţi de vînătă, de dovlecei, mazăre, bame, ardei gras, fasoie, un rînd de roşii tăiate felii, unul de ţelină şi iarăşi de la început, ultimul rînd formîndu-1 roşiile.
Presărăm pătrunjel şi mărar tocat, puţină sare, şi turnăm deasupra restul de ulei. Adăugăm, puţină apă, acoperim cratiţa şi o punem la foc. Lăsăm ghiveciul pînă ce este aproape gata, apoi îl dăm la cuptor.
După 1/2 oră, cînd mîncarea a scăzut de tot, servim ghiveciul.
Pofta buna!