Despre praz si ceapa

Printeaza

Prazul şi ceapa au fost întotdeauna nişte ingrediente esenţiale, în lumea întreagă. Dacă le gătiţi îndelung, la foc mic, îşi eliberează zaharurile naturale, dând supelor şi tocăniţelor o dulceaţă şi o profunzime aparte.

Dar ele sunt nişte legume foarte valoroase şi dacă le folosiţi singure.

Ceapa se plantează foarte de timpuriu, când pământul este încă umed, şi se recoltează începând din primăvară.

Ceapa verde are o aromă extraordinară; frunzele sunt delicioase şi adesea se folosesc crude în salate.

Bulbii de ceapă cresc tot mai mult pe parcursul anului, iar toamna se recoltează şi se păstrează foarte bine până anul următor.
Prazul tânăr, cules la sfârşitul verii, este delicios gătît întreg.

Prazul poate fi lăsat în pământ toată iarna şi cules atunci când e nevoie, fiindcă rezistă la îngheţ.

Partea albă a prazului este protejată de frunzele verzi exterioare; uneori, grădinarii sapă la baza firelor de praz pentru ca partea lor albă să poată creşte cât mai mult.

Deoarece firul de praz e alcătuit din multe straturi suprapuse, între acestea se poate acumula noroi, deci trebuie să spălaţi prazul foarte bine, în multă apă rece, înainte de a-l găti.

Ceapa şi prazul conţin alicină, un antibiotic natural care ajută la combaterea infecţiilor, şi sulf, care contribuie la detoxifierea ficatului.

Prin urmare, sunt nişte legume bine-venite după o cină în oraş! De asemenea, ele subţiază sângele şi reduc tensiunea arterială.

 

  • Când cumpăraţi praz, alegeţi întotdeauna firele cele mai subţiri, deoarece sunt mai moi şi mai dulci.
  • Prazul se potriveşte bine cu cimbrul, cu ciupercile şi carnea de pui.
  • Ceapa roşie are un miros mai pronunţat decât ceapa obişnuită, care este mai dulce şi are o aromă mai blândă.

 

 

 

 

 

 


poate iti place si:

Tarta cu ceapa caramelizata si praz

Tarta cu ceapa caramelizata si praz din: ceapa, praz, unt, ulei, otet, oua, smantana, cascaval, sare, piper. Ingrediente: 4 cepe roşii 4 fire de praz 75 g unt 3 linguri ulei de măsline 2 linguri oţet de vin roşu sare piper 500 g aluat 2 oua 200 ml smântână nefermentată 100 g caşcaval 100 g […]

Praz umplut cu orez basmati

Praz umplut cu orez si ceapa

Praz umplut cu orez si ceapa din: praz, orez, untdelemn, ceapa, faina, sos de rosii, zeama de lamaie. Ingrediente: 10 fire praz gros 4 linguri orez 3 linguri untdelemn 2 cepe o lingură făină un pahar sos de roşii o linguriţă zeamă de lămâie   Mod de preparare: Se curăţă prazul, se opăreşte, se taie […]

 

retete

Praz cu sunca afumata si ceapa caramel

Praz cu sunca afumata si ceapa caramel din: praz, ceapă roşie, costiţă afuma­tă, vin roşu desert, miere, unt, rachiu de secară sau vodcă, roşii, ardei roşu sau gogoşar, sare, piper, cimbru, nucşoară, salată verde, sau frunză de lobodă, sau de sfeclă.   Ingrediente:  5 fire sănătoase de praz 400 g ceapă roşie 600 g costiţă […]

 

Praz cu sos de maioneza vegetala

Vitel cu sos de praz si ceapa verde

Vitel cu sos de praz si ceapa verde din: muschi de vitel, morcovi, radacina de patrunjel, radacina de pastarnac, ceapa, frunze de dafin, boabe de mustar, boabe de piper, sare, praz, ceapa verde, smantana, faina, lapte, ulei de masline, unt. Ingrediente: 1 1/2 kg muschi de vitel 4 morcovi cate 1 radacina de patrunjel si […]

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.