Barbun la tigaie cu pilaf de sofran si sos tarator

Printeaza

O reteta ed barbun la tigaie cu pilaf de sofran si sos tarator din: fileuri de barbun, chimion, ghimbir, scortisoara, sare, de mare, piper, ulei de masline, ceapa, orez, supa de pui, sofran, muguri de pin, frunze de patrunjel, tahini, zeama de lamaie, usturoi si piper cayenne.

Ingrediente:Barbun la tigaie cu pilaf de sofran si sos tarator

  • 4 fileuri de barbun cu piele, fiecare de aproximativ 400 g
  • 2 linguri de făină albă
  • 1/2 de linguriţă de chimion măcinat
  • 1/2 de linguriţă de ghimbir măcinat
  • 1/2 de linguriţă de scorţişoară măcinată
  • sare de mare şi piper negru
  • 2-3 linguri ulei de măsline

Pilaf cu şofran:

  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 2  cepe mari, curăţate şi tocate mărunt
  • 300 g de orez cu bob lung
  • 600 ml de supă fierbinte de pui sau de legume
  • câteva fire de şofran
  • 75 g de muguri de pin, prăjiţi
  • 1 mână de frunze de pătrunjel tocate

Sos tarator:

  • 4 linguri de tahini (pastă de seminţe de susan)
  • 50 g de muguri de pin prăjiţi
  • 3  linguri de zeamă de lămâie (sau după gust)
  • 1 căţel de usturoi, curăţat şi tocat
  • 1/2 de linguriţă de chimion măcinat
  • 1 vârf de cuţit de piper de Cayenne
  • 3-4 linguri de apă fiartă

 

Mod de preparare:

Uitaţi-vă cu atenţie dacă peştele are oase mici şi îndepărtaţi-le cu o pensetă. Lăsaţi-l deoparte la temperatura camerei cât timp preparaţi pilaful. Pentru pilaful cu şofran, încingeţi jumătate din cantitatea de ulei de măsline într-o cratiţă medie cu fund gros. Adăugaţi ceapa şi un praf de sare şi piper şi căliţi-o 5-6 minute, până începe să se înmoaie. Adăugaţi restul de ulei şi orezul.

Amestecaţi bine şi lăsaţi cratiţa pe foc 1 minut, amestecând continuu, apoi puneţi supa şi şofranul. Lăsaţi cratiţa la foc mic 8-10 minute, acoperită cu un capac etanş, până când cea mai mare parte din supă s-a evaporat, închideţi aragazul şi lăsaţi orezul încă 5 minute la aburi în cratiţa acoperită.

In timp ce fierbe orezul, preparaţi sosul tarator. Puneţi într-un mixer toată cantitatea de tahini, mugurii de pin, zeama de lămâie, usturoiul, chimionul, piperul de Cayenne, sare şi piper şi amestecaţi-le la viteză mare. Adăugaţi apa, câte o lingură o dată, până când sosul capătă consistenţa unei maioneze uşoare. Gustaţi şi, dacă vi se pare necesar, mai puneţi puţină zeamă de lămâie sau sare. Puneţi sosul într-un bol de servit.

Cu aproximativ 5 minute înainte ca orezul să fie gata, prăjiţi peştele. Asezonaţi făina cu chimion, ghimbir, scorţişoară, puţină sare şi piper şi folosiţi-o pentru a îmbrăca fileurile de peşte. încingeţi uleiul de măsline într-o tigaie mare. Prăjiţi fileurile maximum 2 minute pe fiecare parte, până când se rumenesc şi se pătrund; peştele trebuie să fie tare la atingere.

Serviţi barbunul cu orez cu şofran şi cu o lingură cu vârf de sos târâtor alături. Presăraţi deasupra câţiva muguri de pin şi pătrunjel tocat. Puneţi sosul rămas într-un bol pe masă, pentru ca invitaţii să se poată servi dacă mai doresc.

Barbun la tigaie cu pilaf de sofran si sos tarator

Barbun la tigaie cu pilaf de sofran si sos tarator

Pofta buna!

 

 

1 comentariu

  1. N-am mancat pana acum barbun

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.