Tort cu nuca si sirop de mirodenii

Printeaza

O reteta de tort cu nuca si sirop de mirodenii din: unt, oua, coniac, coaja si zeama de portocala, zahar tos, scortisoara, cuisoare, faina, praf de copt, crutoane si miez de nuca.

Ingrediente:Tort cu nuca si sirop de mirodenii

  • unt topit, pentru uns
  • 5 ouă mari, gălbenuşurile separate de albuşuri
  • 2 linguri de coniac
  • coaja rasă şi zeama de la 1 portocală
  • 90 g de zahăr tos
  • 1/2 de linguriţă de scorţişoară măcinată
  • 1/4 de linguriţă de cuişoare măcinate
  • 20 g de făină cernută
  • 2  linguriţe de praf de copt
  • 35 g de crutoane vechi de o zi
  • 175 g de miez de nucă

Sirop cu mirodenii:

  • 125 g de zahăr tos
  • 150 ml de apă
  • 3  cuişoare
  • 1 baton de scorţişoară
  • zeama şi coaja rasă fin de la 1 lămâie

 

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul la 190°C (cuptor electrici/treapta 5 (cuptor cu gaz). Ungeţi cu unt fundul şi interiorul unei forme de tort de 23 cm, preferabil cu fund detaşabil. Intr-un bol mare, bateţi gălbenuşurile, coniacul, coaja şi zeama de portocală, până obţineţi o compoziţie omogenă şi cremoasă.

Puneţi într-un mixer zahărul, scorţişoara, cuişoarele, făina, praful de copt, crutoanele şi 150 g de nucă şi amestecaţi până obţineţi granule fine. Puneţi amestecul într-un bol mare. în alt bol curat, bateţi albuşurile spumă.

Amestecaţi compoziţia cu gălbenuş cu cea cu crutoane, apoi adăugaţi cu atenţie albuşurile, folosind o lingură mare de metal, până se omogenizează.

Turnaţi compoziţia de tort în tava pregătită şi lăsaţi-o la cuptor 40 de minute. Pentru a vedea dacă este gata tortul, înţepaţi-l cu o scobitoare – dacă scobitoarea iese curată, înseamnă că tortul este făcut, dacă nu, mai lăsaţi-l la cuptor câteva minute.

Cât timp tortul este la cuptor, preparaţi siropul cu mirodenii. Puneţi toate ingredientele într-o oală mică şi amestecaţi-le la foc potrivit până când se dizolvă zahărul. Aşteptaţi să dea în clocot şi lăsaţi la foc mic 5 minute. Aşteptaţi să se răcească de tot înainte de a-l strecura printr-o sită într-un borcan. Măcinaţi sau rupeţi bucăţi mici nucile rămase.

Când tortul este gata, scoateţi-l din cuptor şi înţepaţi-l pe toată suprafaţa cu un beţişor. Presăraţi deasupra restul de nuci, apoi puneţi cu o lingură siropul răcit peste tortul fierbinte. Lăsaţi-l să se răcească înainte de a-l tăia şi a-l servi.

Tort cu nuca si sirop de mirodenii

Tort cu nuca si sirop de mirodenii

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.