Specialitati: Stifado
PrinteazaCuvântul acesta grecesc provine de la un cuvânt italian: stufato. Metodele moderne de pregătire a acestei reţete au, însă, la bază influenţe turceşti.
Este o mâncare tradiţională in regiunilor muntoase din nordul Greciei, unde temperaturile scăzute din timpul iernii trebuie contracarate cu o mâncare săţioasă şi caldă, la sfârşitul zilei.
Se foloseşte carne de vită, care se taie în cuburi. Mai departe, reţetele variază la nesfârşit, ingredientele uzuale fiind, în funcţie de disponibilităţi, cartofi, usturoi, morcovi, piure de roşii (pentru consistenţă) şi coacăze.
La fel ca în majoritatea stufatelor sau tocăniţelor, carnea se rumeneşte mai întâi, apoi se adaugă legumele şi un lichid în care vor fierbe ingredientele – vin, supă de carne sau, în cel mai râu caz, apă. Drept condimente nu se adaugă decât scorţişoară şi chimion turcesc.
Stifado