Rețetă tradițională de colivă cu arpacas

Printeaza

Rețetă tradițională de colivă cu arpacas din: arpacas, grau, nuca, zahar pudra, esenta de vanilie, scortisoara, coaja de lamaie, apa ulei, vegetal.

 

 

Ingrediente:

  • 200g arpacas
  • 200g grâu pentru colivă
  • 100g nucă măcinată
  • 100g zahăr pudră
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 1 linguriță scorțișoară
  • Coajă rasă de la o lămâie
  • 100ml apă
  • 50ml ulei vegetal

 

Mod de preparare:

Pregătiți grâul pentru colivă: Spălați grâul sub apă rece și puneți-l la înmuiat în apă rece peste noapte.

Fierbeți arpacasul: Puneți arpacasul într-un vas cu apă și fierbeți-l până se înmoaie.

După ce a fiert, scurgeți-l bine și lăsați-l să se răcească.

Gătiți grâul: Clătiți grâul și puneți-l la fiert într-o oală cu apă proaspătă, până se înmoaie.

Aproximativ 20-30 de minute ar trebui să fie suficiente. După fierbere, scurgeți excesul de apă și lăsați-l să se răcească.

Amestecați ingrediente: Într-un castron mare, amestecați grâul cu arpacasul fiert.

Adăugați nucă măcinată, zahăr pudră, esență de vanilie, scorțișoară și coajă rasă de lămâie. Amestecați bine.

Adăugați apă și ulei: Treptat, adăugați apa și uleiul vegetal în amestec, amestecând încontinuu, până obțineți o consistență omogenă.

Formați coliva: Turnați amestecul într-o tavă sau formă de silicon și presați bine pentru a-l nivelat. Lăsați coliva să se răcească la temperatura camerei.

Decorare: Puteți decora coliva cu arpacas cu nuci întregi sau tăiate în felii.

Rețetă tradițională de colivă cu arpacas

Informații nutriționale aproximative (per porție):

  • Calorii: 180 kcal
  • Carbohidrați: 36g
  • Proteine: 3g
  • Grăsimi: 2g

 

Coliva cu arpacas este un preparat tradițional în cultura românească, asociat în special momentelor religioase, cum ar fi slujbele de pomenire a morților sau alte sărbători religioase.

Coliva reprezintă un simbol al rememorării și cinstirii persoanelor decedate și este adesea pregătită cu grijă și respect pentru tradiția religioasă.

 

 

 

Pofta buna!

 

 


poate iti place si:

  Ingrediente: un kg grâu nou (grâu curat) 750 g zahăr o lingură de sare o esenţă de vanilie o esenţă de rom coaja rasă de la o lămâie miezul de la 20 de nuci pentru decor: pesmet zahăr pudră cacao nuci sau migdale   Mod de preparare: Grâul se spală în nouă ape, apoi […]

 

deserturi

Coliva

Coliva Ingrediente: 1 kg grâu 500 g zahăr 1 linguriţă coajă de lămâie rasă sare după gust 1 linguriţă zahăr vanilat bomboane praf de cacao 1 vărt de cuţit praf scorţişoară zahăr pudră 500 g miez nucă, măcinat + 200 g pentru ornat 1 linguriţă coajă de portocală, rasă   Mod de preparare: Grâul se […]

 

 

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.