Dulceata si peltea de gutui
PrinteazaDulceata si peltea de gutui din: gutui, apa, zahar, zeama de lamaie, mere, anason.
Pentru dulceaţă:
- 1,4 kg gutui
- 2 pahare cu apă
- 1 kg zahăr
- zeama de la o lămâie
Pentru peltea:
- cojile şi cotoarele cu tot cu sâmburi de la gutui
- 1 kg mere roşii
- zahăr
- 2 steluţe de anason (opţional)
Mod de preparare:
Pentru dulceata, cureţi gutuile de coajă, le tai felii şi tai cu cuţitul fiecare felie foarte subtire sau o razi pe răzătoarea mare.
Pui apa la fiert cu zahărul, adunând regulat spuma. Când siropul s-a legat, pui gutuile şi continui fierberea până ce siropul se leagă iar.
Pentru peltea, pui la fiert cotoarele de la gutui împreună cu cojile şi merele tăiate felii. Adaugi apă cât să depăşească cu 3-4 degete fără a amesteca pentru a nu tulbura siropul.
Când s-au fiert toate, strecori siropul printr-o sită fină, iar lichidul îl pui la fiert cu o cantitate egală de zahăr.
Fierbi compoziţia la foc iute până se leagă ca la dulceaţă.
Pofta buna!