Curăţarea şi fierberea peştelui

Printeaza

Curatarea si fierberea pesteluiCurăţarea şi fierberea peştelui

Orice peşte care urmează să fie preparat trebuie să fie foarte proaspăt. Peştele proaspăt este tare la pipăit, are ochii limpezi, branhiile (urechile) roşii şi solzii lucioşi.

Se curăţă întîi peştele de solzi, apoi se spintecă pe burtă, de la coadă la cap, se scot intestinele (cu atenţie ca să nu se spargă fierea), se scot branhiile (urechile) şi osul amar de formă trinughiulară, care se află între cap şi corp.

Peştele mic, ca şi cel sub 300 g nu se spintecă pe burtă, pentru a putea fi preparat mai bine şi pentru a păstra un aspect frumos. La acest peşte urechile şi intestinele se scot pe la urechi, apăsînd pe burtă cînd se trag intestinele.

Peştele mai mare, pentru a se pătrunde mai uşor la fiert şi la prăjit, se crestează oblic în cîteva locuri pe o parte. Pentru grătar peştele mai mare de 200—300 g se spin­tecă în două.

După ce peştele a fost curăţat de solzi, spintecat şi golit de intestine, se spală foarte repede cu apă rece. în caz con­trar el pierde din gust, se pătrunde de apă şi se prepară mai greu, în special la prăjit sau la grătar.

Peştele spălat se usucă cu un prosop curat, se sărează şi se lasă timp de o oră, ca să se întărească şi să absoarbă sarea.

Peştele se fierbe într-un vas după mărimea lui. Se preferă vasele speciale lungi şi cu grătar. în apa în care ur­mează să fiarbă peştele se adaugă sare, boabe de piper, foi de dafin şi zarzavat (morcov, ţelină şi ceapă). Nu se pune zarzavat mult, pentru a nu altera gustul peştelui. Ceapa poate fi pusă în cantitate mai mare, deoarece sporeşte gustul peştelui. Cind zarzavatul este fiert, se adaugă oţet, care stimulează gustul peştelui şi-1 menţine tare.

Se pune apoi peştele, se trage vasul pe marginea ma­şinii, lăsîndu-se să fiarbă foarte încet, fără clocote (în acet caz peştele va fierbe uniform). Peştele sub 1 kg se lasă să fiarbă 10 min, iar cel peste 1 kg, 30 min. In timpul fierberii, se încearcă peştele cu o furculiţă. Dacă furculiţa intră uşor în peşte, înseamnă că este fiert.

Se lasă peştele să se răcească în zeama în care a fiert şi numai după aceea se scoate din vas. Se recomandă ca pînă la întrebuinţare peştele să fie păstrat în zeama în care a fiert, pentru a nu-şi pierde culoarea.

Peştele mare, înainte de a fi pus la fiert, se taie în bucăţi de 2—4 cm, iar fiecare bucată, pentru a-şi păstra forma şi a nu se fărîmiţa, se leagă cu o sfoară sau se înfăşoară într-o pinză rară (tifon sau etamină).

Peştele fiert prea tare nu se poate tăia frumos şi se rupe. Înainte de fi tăiat, se recomandă să fie ţinut la răcitor pînă a doua zi, cînd poate fi întrebuinţat, deoarece se gelatinează şi se pot tăia felii frumoase.

 

Incoming search terms:

  • cat timp se fierbe pestele
  • peste fiert
  • cat se fierbe pestele
  • osul amar de la capul pestelui
  • cat se fierbe pestele pentru bebelusi
  • cum fierb pestele
  • ca timp se fierbe un peste
  • cat timp se fierbe stiuca
  • osul amar al pestelui
Sumar
recipe image
Nume reteta
Curăţarea şi fierberea peştelui
Autor
Publicat pe
Timp preparare
Timp de gatire
Timp total
Medie rating
0graygraygraygraygray Based on 2 Review(s)

2 comentarii

  1. E bine de stiut cat se fierbe peste si cum se curata

  2. Si tot nimic nu iese :))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.