Cozonac cu nuci, rahat si cacao

Printeaza

Cozonac cu nuci, rahat si cacao din: faina, oua, zahar, unt, drojdie, lapte, sare, zahar vanilat, lamaie, portocala, nuca, cacao, pesmet, rahat, crema de ciocolata cu arahide.

Ingrediente:Cozonac cu nuci, rahat si cacao

  • 1 kg făină
  • 8 gălbenuşuri
  • 300-350 g zahăr
  • 200 g unt
  • 2 pliculeţe drojdie uscată (sau 50 g drojdie proaspătă)
  • 500 ml lapte dulce pasteurizat
  • 1 vârf de linguriţă de sare
  • 2 plicuri zahăr vanilinat
  • coajă rasă de lămâie şi portocală

Pentru umplutură şi decor:

  • 1/4 pahar cu lapte
  • 50 g unt
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 200 g zahăr
  • 250 g nucă măcinată
  • 1 lingură cacao
  • opţional 1-2 linguri pesmet
  • 400 g rahat divers colorat
  • 300 g cremă de ciocolată cu arahide
  • 1 gălbenuş

 

 

Mod de preparare:

Pregăteşti aluatul aşa:

Aduci ingredientele în camera de lucru, cu câteva ore înainte de preparare. Faci o maia din drojdie, o linguriţă de zahăr, o linguriţă de făină şi câteva linguri lapte călduţ. Laşi maiaua să crească la cald, aproximativ 20 de minute, până când la suprafaţă apar băşicuţe. în acest timp, cerni într-un castron 4-5 linguri făină şi o opăreşti cu 150 ml lapte clocotit.

Amesteci energic, până obţii o pastă pe care o laşi să se răcească. In vasul robotului de bucătărie pui făina rămasă, 8 gălbenuşuri, maiaua, făina opărită şi răcită şi restul ingredientelor. Frămânţi până obţii un aluat omogen.

Transferi aluatul într-un vas încăpător uns cu ulei, presari deasupra puţină făină, acoperi vasul cu un şervet curat de bucătărie şi laşi aluatul să crească, în loc călduţ, timp de 1-1 1/2 oră, până când îşi dublează volumul.

Pregăteşti umplutura aşa:

Fierbi laptele împreună cu untul, zahărul şi zahărul vanilinat, până când acestea se topesc. Adaugi nuca măcinată, pudra de cacao, omogenizezi şi laşi să se răcească. Dacă pasta obţinută este prea fluidă, adaugi treptat câte o lingură de pesmet, până ajunge la consistenţa dorită.

După ce aluatul a crescut, îl împărţi în două părţi egale.

Pe blatul de lucru uns cu un strat fin de ulei, întinzi dreptunghiuri de aluat groase de 1 cm, lungi cât tava. Pe fiecare foaie pui un strat de pastă cu nucă şi cacao şi repartizezi pe toată suprafaţa bucăţele de rahat.

Dacă doreşti, poţi să întinzi pe un dreptunghi doar pastă de nuci şi pe celălalt să presari doar rahat.

Ai grijă să nu întinzi umplutură până în margine, ci să laşi libere margini de 3-4 cm, ca să nu iasă umplutura. Rulezi fiecare dintre jele două bucăţi de aluat şi împleteşti rulourile, apoi strângi bine capetele şi aşezi cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei ori unt.

Mai laşi cozonacii să crească în tavă, la cald, timp de 20-30 de minute, apoi îi ungi cu gălbenuş diluat cu puţin lapte. Introduci formele în cuptorul preîncălzit la 180°C şi coci cozonacii pentru 45-50 de minute sau până când trec testul scobitorii şi se rumenesc frumos. Când sunt gata, îi scoţi din tăvi după 10-15 minute şi îi laşi să se răcească lent, pe o parte, schimbând partea la fiecare 10 minute.

Ii păstrezi ambalaţi în hârtie de copt.

 

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.