Chiftele de naut cu sos

Printeaza

Chiftele de naut cu sos din: naut, patrunjel, usturoi, ceapa, chimion, coriandru, turmeric, pudra de ardei iute, praf de copt, ulei, vin alb, dafin,telina, morcovi, sparanghel, ridichi, fasole verde, rodie, caju, seminte de susan, rosii, usturoi, zahar brun, sirop de agave.

 

Ingrediente: Chiftele de naut cu sos

  • 200 g de năut uscat
  • 25 g de pătrunjel, frunzele culese, iar tulpinile păstrate pentru supa în care fierbi legumele
  • 2 căţei de usturoi, tocaţi grosier
  • 1/2 ceapă, tocată grosier
  • 2 linguriţe de chimion măcinat
  • 1/2 linguriţă de coriandru măcinat
  • 1/2 linguriţă de turmeric
  • 1/2 linguriţă pudră de ardei iute
  • 1/2 linguriţă praf de copt
  • ulei

Pentru supa:

  • vin alb
  • 1 foaie de dafin
  • 1/2 ceapă, tocată grosier
  • 1 ţelină sau 2 tulpini de ţelină Apio, tocate
  • câteva boabe de piper întregi

Pentru legume:

  • 200 g de morcovi tineri, capetele îndepărtate (dacă părţile verzi sunt intacte, lasă o tulpină scurtă)
  • 1 bulb de fenicul, tăiat în semirondele subţiri după îndepărtarea capetelor
  • 20 fire de sparanghel (circa 200g)
  • 12 ridichi (circa 100g), tăiate în jumătăţi
  • 100g boabe de fasole verde, proaspete sau congelate, tecile îndepărtate
  • 100g seminţe de rodie

Pentru sos:

  • 25g de caju
  • 1 lingura seminţe de susan
  • 1 linguriţă seminţe de chimion
  • 1/2 linguriţă fulgi de ardei iute, sau după gust
  • 1 lingură ulei de rapiţă presat la rece sau ulei de floarea-soarelui
  • 300g de roşii, tocate
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 lingură sirop de agave sau zahăr brun

 

Mod de preparare:

Pregăteşte năutul. Pune-l într-un bol mare şi acoperă-l cu apă rece – de cel puţin 3 ori mai multă apă decât volumul năutului. Acoperă-l şi lasă-l la înmuiat cel puţin 8 ore sau peste noapte.

Pentru a face compoziţia de falafel, scurge năutul şi pune-l în robotul de bucătărie, împreună cu sare şi piper. Adaugă frunzele de pătrunjel, împreună cu restul ingredientelor pentru falafel.

Pasează-le la viteză mare, adăugând 2-3 linguri de apă, până când obţii o compoziţie fină, dar destul de fermă. Transfer-o într-un bol şi acoperă-l.

Pune toate ingredientele pentru supă, plus 1 linguriţă de sare, 800ml de apă şi tulpinile de pătrunjel, într-o cratiţă medie şi dă supa în clocot.

Fierbe-o 20 de minute, apoi las-o deoparte.

Intre timp, fă sosul. Pune caju-ul, seminţele de susan, chimionul şi fulgii de ardei iute într-o tigaie uscată, la foc mediu.

Prăjeşte-le, amestecând frecvent, până când seminţele de susan încep să devină aurii. Transferă ingredientele pe o farfurie, pentru a se răci.

Toarnă uleiul în cratiţă, pune-o din nou pe foc şi adaugă roşiile şi usturoiul.

Găteşte-le la foc mediu, până când roşiile se înmoaie – circa 5 minute. Lasă-le să se răcească pentru câteva minute, apoi transferă-le într-un blender, împreună cu nucile, seminţele şi condimentele prăjite, siropul de agave sau zahărul şi un praf generos de sare.

Pasează-le la viteză ridicată, pentru a obţine un sos fin. Lasă-l în blender şi pune-l deoparte.

Intre timp, fă chiftelele de falafel. Cu mâinile umede, modelează chiftele de mărimea unor cireşe mari şi aşază-le într-o tavă – ar trebui să ai suficientă compoziţie pentru 20-24 de bucăţi.

Cu circa 15 minute înainte de a servi mâncarea, strecoară supa, pune la loc lichidul în oală şi dă-l în clocot.

Incinge o baie de ulei de circa 5cm adâncime într-o oală mare, cu fundul gros, la foc mediu.

Când uleiul este suficient, de încins, o bucăţică de pâine scufundată în el ar trebui să devină maronie în 20-30 de secunde.

Cufundă cu grijă chiftelele de falafel în ulei, gătindu-le în tranşe de câte 6 bucăţi.

Prăjeşte-le până când devin aurii peste tot – circa 3 minute.

Scoate-le cu ajutorul unei spumiere şi lasă-le să se scurgă pe şervete de hârtie, apoi păstrează-le calde în cuptor cât timp le prăjeşti pe celelalte. La final, pune uleiul deoparte, în siguranţă.

Pregăteşte legumele. Pune morcovii în supa fierbinte şi fierbe-i 3-5 minute, în funcţie de mărime, apoi adaugă restul de legume.

Fierbe-le 3 minute, apoi scurge-le, aruncând lichidul.

Pentru a servi, mai porneşte o dată blenderul în care se sosul. Aşază linguri de sos pe farfurii încălzite.

Imparte chiftelele de falafel pe farfurii, urmate de legume, presară deasupra seminţele de rodie şi serveşte.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.