Carnea de gasca
PrinteazaFriptura de gâscă are un gust senzaţional.
Ea este savurată peste tot în Europa, în special de 11 noiembrie, ziua Sfântului Martin sau în ajunul acestei zile. Potrivit legendei, Sfântul Martin se ascundea pentru a nu fi făcut episcop, dar a fost trădat de gâgâitul gâştelor.
Tradiţia de a servi friptură de gâscă la cină datează din Evul Mediu. Cum înainte de Crăciun există 40 de zile de post, friptura de gâscă era unul dintre meniurile preferate de Lăsata Secului.
Dar ziua de 11 noiembrie este şi sărbătoarea lui Bacchus, astfel încât friptura suculentă era însoţită la masă de cantităţi impresionante de vin şi de toată veselia carnavalului.
In Anglia, până la începutul secolului XX, friptura de gâscă se servea şi de Crăciun.
Grăsimea aurie, perfectă pentru a prăji în ea cartofii, se topeşte pe măsură ce gâscă se rumeneşte. De aceea veţi avea nevoie de o folie pentru a înveli gâscă.
Pentru a echilibra gustul, mâncarea e însoţită de un sos uşor de mere şi de o umplutură cu salvie şi ceapă.
Carnea de gasca