Sitari fripti

Printeaza

Sitari fripti

Ingrediente:Sitari fripti

  • 5 sitari
  • 50 g slănină
  • 1 lingură untură
  • 1 cruton mare
  • 1 legătură pătrunjel
  • sare
  • piper
  • 6 crutoane cu intestine
  • măruntaie de sitar : ficat, inimă, pipotă
  • 1 ceapă
  • putin unt
  • 1 linguriţă faină
  • 2 lin­guri zeamă de carne

Mod de preparare:

Ţinem sitarii 2-3-4 zile (după cît este de frig) într-un loc răcoros, uscat şi ae­risit. Apoi îi jumulim de pene fără a le tăia capul (nici ciocul) pentru ca pasărea să nu fie confundată cu puiul de găină. Pîrpălim uşor sitarii, îi ştergem cu o cîrpă uscată şi le împungem ochii. Scoatem măruntaiele şi intestinele, pe care le pu­nem separat într-o farfurie.

Dăm sare şi piper pe dinăuntru şi pe dinafară. Invelim sitarii întregi în felii subţiri de slănină şi îi legăm cu aţă. Pu­tem să le întoarcem capul şi să le înfigem ciocul în picior, prin slănină, ca o ţe­puşă. Punem sitarii la frigare şi îi frigem încet la jar sau îi aşezăm într-o tavă cu puţină untură şi îi frigem la cuptor în­cins ca pentru friptură. Sunt gata în 12- 15 minute, fripţi în sînge. Fripţi complet, sînt gata în 18-20 minute, la foc iute.

Dacă cuptorul nu este destul de iute, scoatem sitarii şi îi rumenim pe plită. Nu trebuie să se usuce, căci îşi pierd toată dulceaţa.

Cînd sînt fripţi, scoatem slănina şi aşe­zăm sitarii pe o farfurie, pentru a-i servi.

Pregătim dinainte un cruton mare, lun­guieţ — o bucată de pîine de 20/8 cm. O prăjim, o lipim cu puţină cocă pe o farfurie lungă care se dă puţin la cuptor, ca să se usuce coca.

Despicăm pipota şi o curăţăm de pie­tricele. Scoatem fierea. Tocăm bine mă­runtaiele : ficatul,, inima şi pipota.

Alegem intestinele (cel puţin de la doi sitari), aruncăm intestinul gros, care se se cunoaşte fiind mai mare, negricios şi plin de nisip, iar restul, aşa nespălat şl necujăţat, se toacă mărunt cu puţină slă­nină. Tocăm ceapă şi o rumenim într-o cratiţă, cu o bucăţică de unt: adăugăm intestinele şi măruntaiele, sare şi piper, amestecînd bine. Presărăm făină, ameste­căm şi stingem cu zeamă de carne. Ames­tecăm mai departe pînă ce compoziţia devine ca o pastă.

Apoi o luăm de la foc, înainte de a frige sitarii, tăiem o fran­zelă şi facem crutoane dreptunghiulare sau pătrate la 2-3 de persoană. Le prăjini în unt. Pe urmă, cu un cuţitaş sau cu o linguriţă, le ungem cu intestinele sitari­lor (mai gros decît tartinele cu icre) şi le servim ca garnitură pe lîngă sitarii fripţi sau ca garnitură la altă friptură.

Aranjăm pe farfuria pe care am lipit crutonul de pîine prăjită. într-un capăt al crutonului fixăm cu o sîrmă, în pîine, capul necurăţat al sitarului, cu ciocul în jos, ca şi cum ar ciuguli. De o parte şi de alta a crutonului punem două aripi fi­xate tot cu o sîrmă, reprezentînd simbolic pasărea.

După aceea luăm sitarii din tavă şi îi punem peste cruton, iar peste sitari pu­nem feliile de slănină în care s-au fript păsările.

Luăm cu o lingură grăsimea din tavă, adăugăm o linguriţă de zeamă de carne (sau apă fierbinte), punem tava la foc iute, amestecăm şi turnăm sosul peste sitari. în ciocul păsării punem verdeaţă : pătrunjel sau creson.

Servim cu cartofi prăjiţi, cartofi pai şi salată verde, creson.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.