Saratele asortate

Printeaza

Saratele asortate din: faina, unt, oua, lapte, smantana, sare, chimen si parmezan.

Ingrediente:

  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 2 oua
  • 1 lingura lapte cald
  • 1 lingura smantana
  • 1 lingurita rasa de sare
  • seminte de chimen, mac
  • parmezan ras

 

Mod de preparare:

Amesteci, într-un castron, untul moa­le şi faina. Adaugi un ou, laptele, smântână şi sarea. Frămânţi bine, până se formează un aluat omogen, pe care îl laşi la rece timp de o ora.

Intinzi aluatul în foaie subţire, decupezi diferite forme (inimioare, co gei, semilune etc), le ungi deasupra ou bătut, presari seminţe de chimen, mac sau parmezan ras şi le aşezi pe o tavă tapetată cu folie specială pentru copt.

Introduci tava în cuptorul preîncălzit şi coci, la foc iute, circa 15-20 de minute.

Saratele asortate

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. Eu asa fac saratelele:

    Ingrediente:

    400 de grame de faina
    250 de grame de unt sau 180 de grame de untura sau 100 de grame de unt si 100 de grame de untura
    150-200 de grame de iaurt (in functie de calitatile fainii, poate sa fie necesar mai mult sau mai putin)
    25 de grame de drojdie
    1 lingurita de zahar
    1 lingurita de sare
    1 lingurita de chimion macinat
    1 ou pentru uns saratelele pe deasupra
    faina pentru presarat planul de lucru
    cascaval ras, telemea mai uscata rasa sau chimion pentru presarat pe deasupra

    Mod de preparare:

    Se cantareste faina intr-un castron incapator si se adauga grasimea rece (unt sau/si untura, repet, eu am folosit 100 gr. unt + 100 gr. untura) taiata in bucati. Drojdia se freaca intr-un castronel cu zaharul pana se lichefiaza.

    Grasimea se incorporeaza rapid, cu varful degetelor, in faina, fara a insista prea mult, doar pana la obtinerea unei texturi nisipoase, apoi se adauga sarea si chimionul macinat.

    Se adauga drojdia lichefiata si iaurtul, la inceput 150 de grame, daca va mai fi nevoie se va mai adauga in timpul framantarii. Se framanta foarte rapid, doar 3-4 minute, cat sa se omogenizeze totul; textura aluatului trebuie sa fie mai degraba tare, in orice caz mai densa decat a unui aluat de paine, de aceea nu se pune tot iaurtul de la inceput, daca mai e nevoie, se mai adauga cate 1/2 de lingura.

    Aluatul neted se modeleaza intr-o bila (poza 6) care se acopera cu un servet si se lasa la temperatura bucatariei timp de 20 de minute..

    Dupa trecerea timpului de odihna, se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius.

    Aluatul se intinde cu sucitorul intr-o foaie dreptunghiulara de ~3 mm. grosime (eu am impartit aluatul in 2 si am facut atat cu cascaval, cat si cu chimion). Se decupeaza saratele late de 1,5 cm. si lungi… dupa dorinta fiecaruia. Pentru a le decupa se poate folosi rola de patiserie sau, in lipsa, un cutit infainat mereu.

    Oul se bate cu furculita si se ung bine saratelele pe suprafata, se presara apoi cu ce doreste fiecare. Se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt cu o mica distanta intre ele (nu vor creste mult la copt, in niciun caz nu se vor lati, dar e bine sa nu fie lipite intre ele pentru ca nu vor mai fi la fel de crocante). Rezulta 2 tavi.

    Se dau la copt cele 2 tavi pe rand, in cuptorul deja incins la 180 de grade Celsius. Timpul de coacere este 15-20 minute la o sarja, trebuie sa fie rumene, fara a le arde.

    Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.