Retete de post: Sarmale coapte în bostan

Printeaza

O reteta delicioasa de sarmale coapte in bostan din: ciuperci, ceapa, morcov, orez, nuci, stafide, pasta de toamte, patrunjel, ulei, vin, sare, piper, bostani si varza murata.

Ingrediente:Sarmale coapte în bostan

  • 1,5 kg ciuperci gata fierte (de preferinţă opintici sau, şi mai bine, hribi)
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 1 morcov mare, ras pe răzătoare mare
  • 1 cană de orez
  • 1 mână bună de nuci, măcinate
  • 1 mână de stafide pentru compoziţie şi încă una pusă deoparte pentru aşezatul sarmalelor în bostan
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 legătură de pătrunjel
  • ½ cană de ulei
  • 1 cană de vin
  • sare şi piper
  • 2 bostani de 2,5 kg fiecare sau
  • 1 varză murată cu frunzele cât mai subţiri

 

Mod de preparare:

Se taie capacul bostanului, lăsând o deschidere suficient de mică astfel încât pereţii să susţină umplutura în timpul coacerii, suficient de mare pentru ca lichidul din sarmale să se evapore cu uşurinţă. Se scobeşte bostanul cât să fie peste tot aceeaşi grosime şi se scot seminţele. Din bostanul înlăturat, se adaugă compoziţiei de sarmele un pumn de pulpă.

Ciupercile (dacă sunt hribi uscaţi, se pun la înmuiat în mai multe ape, apoi se fierb, iar dacă sunt opintici la sare, se desărează în căteva rânduri de ape) se storc bine şi se călesc până când scade apa pe care o lasă. Cana de orez se înmoaie în puţină apă, iar ceapa se toacă mărunt şi se căleşte cu morcovul şi bostanul până ce devin aurii.

Se macină ciupercile şi se adaugă compoziţia trasă în tigaie, precum şi nuca, stafidele, pătrunjelul, uleiul şi pasta de tomate. Se amestecă, se sărează şi se piperează. Se împăturesc sarmalele şi se aşază într-o oală cu tot dichisul, împreună cu varza rămasă şi tocată mărunt. Se dau în clocot cât să se înfoaie orezul şi să scadă, căci bostanul îngăduie doar sarmalele deja potolite.

Se scot sarmalele şi se aşază în bostan pe varza luată din oală şi se împrăştie printre sarmale cealaltă mână de stafide. Se adaugă cana de vin. Se dă la foc domol, aşezat într-o tavă mare pe hârtie de copt dată cu ulei (pentru plăcintari mai mici, înjumătăţiţi cana de vin). Sarmalele sunt gata când orezul e fiert şi bostanul devine stacojiu şi caramelizat pe margini.

Sarmale coapte în bostan

Sarmale coapte în bostan

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.