Retete de post: Fasole frecată cu mămăligă
PrinteazaFasole frecată cu mămăligă din: fasole, ceapa, boia dulce, usturoi, ulei si sare.
- 300 g fasole uscata
- 1 ceapa mare
- 1 lingurita boia dulce
- 3 catei de usturoi
- 50 ml ulei
- sare
Mod de preparare:
Alegi fasolea uscată, o speli şi o pui la fiert în apă cu sare. Când este fiartă, pui fasolea într-o strecurătoare emailată şi freci bine cu o lingură de lemn şi puţină apă, ca să treacă mai uşor prin găurile strecurătorii.
Este preferabil să nu foloseşti zeama în care a fiert fasolea.
Dacă foloseşti apă fiartă şi răcită, iar cojile care rămân în strecurătoare le arunci, fasolea astfel pregătită este mai uşor digerabilă decât dacă laşi fasolea cu tot cu coji, într-o cratiţă pui la încălzit 25 ml ulei.
Când uleiul este cald (nu încins) pui usturoiul pisat, să se înmoaie puţin. Torni fasolea, o amesteci cu usturoiul şi uleiul, potriveşti gustul de sare şi mai laşi să dea două-trei clocote.
Intr-o tigaie pui restul de ulei şi, când este încins, pui ceapa tăiată fideluţă şi puţină sare.
Laşi ceapa să se înmoaie, adaugi boiaua şi stingi focul. Serveşti fasolea în farfurii, alături de mămăliguţă şi castaveţi muraţi, iar deasupra pui 1 -2 linguri din ceapa prăjită.
Dacă vrei să ai o servire mai aparte, poţi pune un strat de mămăligă într-un platou şi peste el aşezi fasolea şi ceapa prăjită.
Fasole frecată cu mămăligă
Pofta buna!
Foarte buna reteta asta