Retete de post: Sarmale cu fasole alba
PrinteazaO reteta de post de sarmale cu fasole alba din: fasole alba, varza, ardei, ceapa, morcovi, orez, suc de rosii, pasta de rosii, cimbru, marar, piper, sare si o foaie de dafin.
- 300 g fasole albă
- o varză mică (murată)
- un ardei
- o ceapă
- doi morcovi
- 100 g orez
- o cană de suc de roşii
- o lingură de pastă de roşii
- o ramură de cimbru
- o legătură mică de mărar
- piper
- sare
- o foaie de dafin
Mod de preparare:
Fasolea se curăţă de pleavă, se spală şi se pune la înmuiat într-un vas cu apă rece de seara până dimineaţa. A doua zi se schimbă în altă apă rece şi se pune la fiert. După ce dă două-trei clocote, se schimbă din nou, de data asta în apă rece, şi se pune să fiarbă până încep boabele să se înmoaie.
Se aleg frunzele de varză pentru sarmale şi se ţin în apă rece, să se desăreze puţin. Ardeiul se spală şi se taie cubuleţe, ceapa se toacă mărunt, iar morcovii se dau pe râzătoare. Se pune într-o tigaie o lingură de untdelemn şi se călesc în ea toate legumele, se adaugă apoi orezul şi 50 ml de apă şi se înăbuşă puţin.
Se dă cratiţa deoparte, să se răcească, între timp s-a scurs şi fasolea şi a fost lăsată să se răcească. Se amestecă orezul cu fasolea, cu pasta de tomate, cimbrul tocat mărunt sau măcinat, mărarul tocat, precum şi cu sare şi piper după gust. Se fac sarmale înfăşurate în foaie de varză.
Cotorul verzei şi foile rămase se toacă şi se pun pe fundul oalei, se aşază apoi sarmalele, se toarnă deasupra sucul de roşii şi apă cât să le cuprindă. Se pun şi foile de dafin, rupte în bucăţi mai mici. Se acoperă vasul şi se fierbe la foc mic o oră şi jumătate.
Poftă bună!