Pasca cu smantana, fructe uscate si scortisoara

Printeaza

Pasca cu smantana, fructe uscate si scortisoara din: smantana, oua, scortisoara macinata, coniac, pastaie de vanilie, zahar, lapte integral, faina, drojdie, zahar, galbenusuri, coaja de lamaie, unt, extract de vanilie si ulei de floarea soarelui.

 

Ingrediente:Pasca_cu_smantana_fructe_uscate_si_scortisoara

  • 1 kg de smantana
  • 6 oua
  • 1/2 lingurita de scortisoara macinata, plus extra pentru presarat
  • 1 mana mix de fructe uscate (caise, merisoare, stafide)
  • 1 pahar de rom sau de coniac
  • seminte de la 1 pastaie de vanilie
  • 6 linguri de zahar

pentru aluat:

  • 375 ml de lapte integral
  • 500 g de faina
  • 15 g drojdie uscata
  • 175 g zahar
  • 6 galbenusuri, plus 1 ou pentru uns
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 100 g unt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 100 ml ulei de floarea soarelui

 

Mod de preparare:

Pune smântână într-un tifon şi las-o să se scurgă de zer timp de 6-7 ore (peste noapte e cel mai bine).

E indicat să legi tifonul de un sucitor şi să îl aşezi suspendat deasupra unui bol mare.

Pregăteşte aluatul: Cerne făina într-un bol mare (de 6-7 litri).

Pune 50 ml de lapte într-un castron, adaugă drojdia, 2 linguriţe de zahăr şi 4 linguri de făină. Amestecă bine şi lasă la crescut.

Pune restul de lapte la fiert. Adaugă într-un bol de mixer 150 g de făină, apoi toarnă peste ea laptele fierbinte şi amestecă încontinuu cu mixerul, până obţii o compoziţie omogenă.

După ce se răceşte făina opărită, adaugă maiaua şi amestecă bine, apoi las-o să crească timp de 30 minute, până îşi dublează volumul.

Intre timp, amesteca galbenusurile cu restul de zahăr, coaja rasă de lămâie şi extractul de vanilie.

După ce a crescut, adaugă amestecul cu drojdie peste făina rămasă, apoi încorporează crema de gălbenuşuri.

Frământă aluatul până se omogenizează, apoi încorporează treptat untul.

Frământă în continuare şi toarnă treptat 100 ml de ulei, până ce aluatul se desprinde de pe mâini şi de pe marginile bolului.

Acoperă aluatul cu un prosop de bucătărie şi lasă-l să dospească timp de 1 oră, până îşi dublează volumul.

Pune fructele la înmuiat în rom. Amestecă smântână cu zahărul, scorţişoara, seminţele de vanilie şi adaugă treptat ouăle, consistenţa trebuie să fie cremoasă (nici vârtoasă, nici lichidă).Unge cu unt o formă de tort cu bază detaşabilă.

Aşază pe bază aluat în strat subţire. Formează un sul subţire de aluat şi aşază-l ca un inel lipit de pereţii formei de tort, peste aluatul deja aşezat şi lasă-le să crească timp de 30 de minute.

Incinge cuptorul la 200°C. Toarnă cu grijă compoziţia de smântână, fără să depăşească inelul de aluat.

Unge toată suprafaţa cu ou, presară scorţişoară şi dă pasca la cuptor timp de 1 oră, până se rumeneşte.

Pasca cu smantana, fructe uscate si scortisoara

Pasca_cu_smantana_fructe_uscate_si_scortisoara

 

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Hai ca mi-ai facut pofta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.