Shabu-shabu – mancare japoneza

Printeaza

Shabu-shabuMancarea japoneză shabu-shabu seamănă cu un fondue franţuzesc; şi aici, mesenii sunt invitaţi să îşi prepare singuri mancarea. Acesta nu este doar un obicei sănătos, ci şi o experienţă culinară inedită şi foarte amuzantă.

Shabu-shabu, cunoscut şi sub denumirea de oală clocotind, se aseamănă cu sukiyaki, cu excepţia faptului că aici bucăţelele de carne şi cele de legume se fierb într-o oală cu zeamă ca o supă, în timp ce la sukiyaki acestea se prăjesc la grătar.

Supa se prepară din apă cu sare în care se fierb nişte plante de mare uscate.

Ingredientele principale sunt de regulă muşchiul de vită, cubuleţe de tofu şi diverse legume, precum varza chinezească, prazul şi ciupercile shiitake.

La restaurante se servesc şi ingrediente mai deosebite, precum carne de vită marmorată de Kobe, homari şi foie gras.

Mesenii iau bucăţile de carne sau legume cu beţişoarele şi le cufunhda în supa care clocoteşte, agitându-le repede înainte şi înapoi.

De altfel, dennumirea acestei mâncări, derivă de la clipocitul ccare se aude atunci când se consumă aceaastă mâncare.

Când bucata cufundată în ssupă clocotită este fiartă, se trece printr-un ponzu sărat şi acrişor sau printr-un sos cremos de susan, care se numeşte goma-dare.

Shabu_shabu_12

Shabu – Shabu

Ingrediente:

  • 2 felii kombu
  • 1,8 l supa dashi
  • 500 g muschi de vita, taiat in felii foarte subtiri
  • 8 ciuperci shiitake
  • 250 g ciuperci enoki
  • 1 varza chinezeasca de 500 g, taiata fasii subtiri
  • 500 g tofu cubulete, presarat si scurs de zeama

 

Mod de preparare:

Pregătiţi shabu-shabu într-o oală sau într-un vas care se poate aduce la masă.

Puneţi kombu pe fundul vasului şi acoperiţi-o cu supa dashi. Incălziţi supa.

Chiar înainte de a începe să clocotească, scoateţi din ea kombu. Tot timpul cât se află pe masă, supa trebuie să clocotească uşor.

Aranjaţi restul ingredientelor pe un platou mare.

Invitaţii vor lua din bucăţelele de carne şi legume de pe platou, le vor cufunda în supa shabu-shabu şi le vor agita în lichidul fierbinte până vor fi fierte – câteva secunde carnea de vită şi câteva minute legumele.

Dacă doriţi, serviţi alături un sos şi nişte orez fiert, fierbinte.

Shabu-shabu

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.