Reteta zilei: Paine artizanala

Printeaza

Paine artizanala din: apa, sare, drojdie, faina, hartie pergament si faina de porumb.

Paine artizanala

Paine artizanala

 

Ingrediente:

  • 1 1/2 cana apa calda
  • 1/2 lingura sare
  • 3/4 lingura drojdie
  • 3 1/4 cani faina pentru paine
  • hartie pergament
  • 2 linguri faina de porumb

 

Mod de preparare:

Intr-un castron mare se pune apa, se adauga sarea si se presara drojdia. Se lasa sa stea 1-2 minute, apoi se amesteca. Se adauga exact 3 1/4 cani faina si se amesteca foarte bine cu o spatula.

Se acopera aluatul cu o folie de plastic sau cu capac si se lasa sa creasca la temperatura camerei timp de 2 ore pana isi dubleaza volumul.

Paine artizanala

Cu 30 minute inainte de a fi gata dospit aluatul, se incinge cuptorul la 240 de grade. Pe o placa se pune hartie de copt si se presara faina. Se toarna aluatul, se pune un praf generos de faina, dupa care i se da aluatului o forma rotunda.

Paine artizanala

Pe hartia de copt se presara faina de porumb peste care se pune aluatul si se va lasa neacoperit 40 minute. Avem nevoie de 2 vase pentru copt si doua rafturi in cuptor.

Pe primul raft se pune un vas in care se toarna o cana de apa fierbinte iar pe al doilea raft se aseaza vasul in care am pus aluatul.

Painea artizanala se cresteaza cu ajutorul unui cutit in 3 si se introduce la cuptor pentru 20-25 minute pana se rumeneste.

Paine artizanala

Cand se scoate din cuptor se asteapta sa se raceasca inainte de a taia aceasta paine. Painea artizanala este ideala pentru sandwich-uri daca o folositi a doua zi alaturi de o ceasca de cafea.

Paine artizanala

Paine artizanala

Paine artizanala

Pofta buna!

 

3 comentarii

  1. Arata bine paine, dar nu mananc ca sunt la cura

  2. Mie nu mi-a iesit painea 🙁

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.