Panna cotta de lamaie cu mure si madlene cu miere

Printeaza

O reteta de panna cotta de lamaie cu mure si madlene cu miere din: foi de gelatina, frisca, lapte, zahar, suc de lamaie, coaja de lamaie, oua, miere, faina, migdale, unt, mure si lichior de mure.

Ingrediente:

pentru panna cotta:

  • 3 foi de gelatină
  • 600ml de frişcă lichidă
  • 150ml de lapte
  • 200g de zahăr fin
  • coaja rasă şi sucul de la 2 lămâi
  • coaja rasă de la 1 lime

pentru madlene:

  • 3 ouă medii
  • 80 g de zahăr fin
  • 1 lingură de miere
  • 80 g de făină obişnuită, plus extra pentru presărat
  • 40 g de migdale măcinate
  • 75 g de unt nesărat, topit, plus extra pentru uns

pentru sosul de mure:

  • 200 g de mure (aproximativ 40 în total)
  • 3 linguri de lichior de mure sau de cassis (opţional)

 

Mod de preparare:

Pentru panna cotta, se aşază şase forme mici de desert (de aproximativ 120ml fiecare) pe o tavă de copt.

Se înmoaie gelatina într-un bol cu apă foarte rece (vezi sfaturi alături) şi se se lasă deoparte.

Se aşază frişca lichidă, laptele şi zahărul într-o cratiţă mare şi se aduc încet la punctul de fierbere.

Când fierbe crema, se adaugă sucul şi coaja de lămâie şi se bate bine cu telul. Se fierbe constant câteva minute, apoi se închide focul.

Se scoate gelatina înmuiată din apă şi se stoarce excesul de apă.

Se adaugă amestecând în crema fierbinte şi se lasă deoparte până se mai răceşte şi devine doar călduţă.

Se strecoară crema într-un bol. Se toarnă cu grijă crema în forme şi se lasă la frigider ce puţin 5 ore, până se încheagă. Ideal este să se lase peste noapte.

Pentru madlene, se bat ouăle cu zahărul şi mierea până când se obţine o consistenţă uşoară şi plină de aer.

Se adaugă amestecând făina şi migdalele până când se încorporează perfect, apoi, treptat, untul topit şi răcit.

Această compoziţie se poate pregăti cu câteva ore înainte.

Se încălzeşte cuptorul la 190º C/gaz 5. Se unge cu unt din belşug o tavă pentru madlene sau pentru brioşe (vezi alături secţiunea de sfaturi).

Se aşază compoziţia cu lingura în forme şi se dă la cuptor 10-12 minute, în funcţie de adâncimea formelor.

Se scot din cuptor când sunt aurii şi făcute. Se lasă la răcit 2 minute.

Se scot din forme şi se mai dă la cuptor o tranşă, dacă a mai rămas compoziţie. Se stropesc murele cu lichior, dacă foloseşti. În acest moment eşti gata să aranjezi pe farfurie.

Cum să scoţi panna cotta din formă. Se trece lama unui cuţit pe marginea formei.

Se scufundă forma rapid în apă fierbinte, numai până când se desprind marginile umpluturii de pe formă.

Se eliberează uşor cu degetele panna cotta de pe marginile formei.

Când eşti sigură că se va dezlipi, răstoarnă forma pe o farfurie şi ridic-o uşor, eliberând conţinutul.

Aranjează pe farfurie ca un profesionist

Se scoate câte o panna cotta din formă în mijlocul fiecărei farfurii, turnând deasupra orice rest de cremă topită care a rămas în formă.

Se aranjează mure în jurul unei jumătăţi de panna cotta. – Se aşază câteva madlene în partea opusă murelor.

Se stropesc murele cu restul de suc din bol şi se serveşte imediat.

 

Poftă bună!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.