Paine de casa cu secara
PrinteazaPaine de casa cu secara din: faina de secara, sare, drojdie uscata, melasa neagra.
- 500 g făină de secară
- 1 vârf de cuţit de sare
- 7 g drojdie uscată
- 1 lingură rasă de melasă neagră
Mod de preparare:
Pune făina într-un castron şi adaugă drojdia şi sarea. Amestecă melasa cu 450 ml apă caldă până când se dizolvă, apoi toarnă amestecul în castronul cu făină. Amestecă bine timp de 5-8 minute.
Aluatul obţinut trebuie să fie moale şi mai lipicios decât aluatul tradiţional de pâine. Transferă aluatul obţinut pe o suprafaţă presărată cu făină de secară şi frământă. Formează o bilă pe care o aşezi într-o formă de copt pătrată.
Netezeşte aluatul deasupra, presând, ca să intre în colţurile tăvii. Acoperă cu un prosop sau folie unsă cu ulei. Lasă aluatul să crească într-un loc cald, timp de 45-60 de minute, până îşi dublează volumul.
Coace pâinea în centrul cuptorului, la temperatura de 200°C, timp de 40 de minute. Scoate-o, întoarce-o şi aşaz-o tavă. Coace-o iarăşi timp de 25-35 de minute.
Paine de casa cu secara
Pofta buna!