Nuca de cocos

Printeaza

Nuca de cocos

Nucile de cocos sunt plante foarte vechi. în Noua Zeelandă au fost descoperite fosile care indică faptul că palmieri mici, asemănători cocosului, au crescut în acea regiune în urmă cu 15 milioane de ani. Fosile similare au fost descoperite şi în anumite regiuni din India.

Oamenii au ştiut dintotdeauna să găsească utilizări acestui copac, descris în sanscrita veche drept „copacul care furnizează toate cele necesare vieţii.’’

Nuca de cocos are două straturi – o coajă fibroasă şi un „sâmbure” tare, în interiorul căruia se află miezul alb, compact şi o zeamă foarte hrănitoare. La un capăt al sâmburelui se află trei găuri caracteristice, considerate de portughezi asemănătoare cu faţa unei vrăjitoare înspăimântătoare, numite în legende „Coca”.

Palmierul de cocos are într-adevâr nenumărate întrebuinţări. Fructul se mănâncă proaspăt sau uscat. Din sucul fermentat al florilor se produce vinul de palmier, iar mugurii plantelor mature sunt consumate sub denumirea de „varză de palmier”.

Coaja este folosită pentru fabricarea frânghiilor, a covoraşelor şi periilor, iar din frunzele împletite se fac coşuri sau acoperişuri. Rădăcinile sunt folosite pentru fabricarea unor medicamente, iar lemnul ecologic de palmier devine tot mai apreciat.

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.