Despre Usturoi (Allium sativum)

Printeaza

Despre_usturoiSe crede că usturoiul provine din Asia. Vechii egipteni venerau usturoiul fi îfi hrăneau sclavii cu el pentru a-i menţine in formă. Usturoiul a fost principalul condiment al bucătăriei mediteraneene timp de sute de ani. Cu o aromă puternică, având proprietăţi antiseptice, antibiotice şi antifungice, merge de minune atât în farmacie, cât şi în bucătărie.

Există soiuri albe, roz şi mov de căţei de usturoi, şi fiecare are propria sa aromă, care variază de la dulce şi medie la foarte puternică. Nu e pe placul tuturor din pricina gustului său înţepător şi aromat, dar, cu toate acestea, e unul dintre cele mai cunoscute şi des folosite condimente din lume.

Căţeii de usturoi cresc sub pământ. La suprafa­ţă, planta are frunze plate şi puternice, de culoare verde-deschis, şi flori albe. Căţeii se folosesc cel mai des, dar frunzele şi florile pot fi şi ele utilizate în diferite reţete.

Usturoiul poate fi mâncat verde (proaspăt) sau uscat, aşa cum se întâmplă de obicei, încercaţi să nu-l tăiaţi sau să-l zdrobiţi pe un fund de lemn, deoarece uleiurile aromatice pătrund în acesta. Usturoiul verde are un gust şi o aromă proaspătă şi delicată şi poate fi folosit în locul celui uscat, al cepei sau al prazului – şi nu trebuie decojit.

Tulpina oferă o aromă delicată salatelor sau sucurilor picante. Usturoiul uscat trebuie decojit, deşi poate fi prăjit întreg şi servit drept garnitură la vânat, carne de pasăre sau carne roşie. Se mai foloseşte decojit şi tăiat mărunt pentru supe, orez, paste şi legume, îl puteţi păstra proaspăt în ulei cu oţet, iar cateii pot fi si ei uscati. Nu ii congelati, deoarece isi pierd aroma.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.