Despre sfecla

Printeaza

Despre sfecla

Despre sfeclaPrima atestare documentară a sfeclei provine din Mesopotamia, din secolul VIII î. Hr. Avem, însă, motive să credem că sfecla a fost recoltată cu mult timp înainte de oamenii preistorici, deoarece în Olanda, în situl arheologic neolitic din Aartswoud, au fost descoperite bucăţi de sfeclă carbonizate.

Resturile găsite acolo sunt cu siguranţă bucăţi de sfeclă sălbatică, precursoarea soiurilor pe care le cunoaştem astăzi. în prezent sunt cultivate câteva soiuri de „nap roşu”, incluzând sfecla de zahăr, din care se extrage substanţa ce serveşte drept îndulcitor natural, şi mangoldul, o varietate de sfeclă cultivată pentru frunzele ei late, comestibile.

Sfecla este o legumă care poate fi depozitată cu uşurinţă şi, de asemenea, utilizată pentru prepararea a diverse mâncăruri. Borşul, o ciorbă consistentă de sfeclă, răspândită în Europa de Est, este ciorba naţională a ucrainienilor, în vreme ce în Australia hamburgerii sunt uneori garnisiţi cu felii de sfeclă.

Culoarea roşie se datorează unei combinaţii de pigmenţi galbeni şi purpurii, iar sfecla pare să „sângereze” atunci când este tăiată. Sucul de sfeclă este deseori folosit drept colorant.

 

Beneficii pentru sănătate

  • Sistem cardiovascular sănătos: Sfecla roșie conține nitrați naturali care pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la îmbunătățirea circulației sângelui.
  • Funcție cognitivă și sănătatea creierului: Sfecla roșie este bogată în nitrați, care au fost asociate cu o mai bună funcție cognitivă și reducerea riscului de deteriorare a creierului asociată cu vârsta.
  • Digestie sănătoasă: Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla roșie poate promova o digestie sănătoasă și poate contribui la prevenirea constipației.
  • Antioxidant puternic: Pigmenții betalaini din sfecla roșie au proprietăți antioxidante, ajutând la combaterea stresului oxidativ din organism și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
  • Sustine sistemul imunitar: Vitamina C din sfecla roșie joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar și în protejarea împotriva infecțiilor.

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.