Despre prune
PrinteazaPrune
Prunele sunt, după mere, fructele cele mai îndrăgite din lume, fiind cultivate pe toate continentele, în afară de Antarctica.
Prunele sunt de trei soiuri: damson, europene şi japoneze. Prunele damson, creşteau în Mesopotamia antică. Astăzi sunt mai mici decât celelalte soiuri şi au un gust mai acrişor, fiind perfecte pentru gătit şi conservat.
Prunele europene, cu mai multă pulpă, sunt ideale pentru uscat. Coaja lor este delicată, de culoare albastră spre purpuriu.
Originare din China, prunele japoneze au o culoare care variază între roşu aprins şi roşu închis, fiind extrem de zemoase; acest soi de prune este perfect pentru a fi mâncat proaspăt. Prunele nu trebuie decojite înainte de a fi mâncate. Ca şi alte fructe moi, prunele japoneze sunt delicioase coapte în deserturile numite „cobblers”, în plăcinte, tarte şi checuri.
Acest fruct delicat se foloseşte şi la prepararea salatei asiatice de prune, la care se adaugă spanac, castane de apă, ceapă, coriandru şi fâşii crocante de wonton, cu un dressing picant pe bază de ghimbir. Ca băutură se pretează un plum-tini, preparat din votcă, gheaţâ pisată şi vin de prune.