Branza Feta
PrinteazaBranza Feta
Feta este denumirea generică a unui sortiment de brânză fabricat iniţial în Grecia şi Cipru. Este în mod tradiţional produsă din lapte de oaie şi se păstrează în saramură, având o textură moale, sfărâmicioasă. Este ideală pentru salate, în special presărată în clasica salată grecească.
Se poate tăia, de asemenea, în cuburi fiind o excelentă gustare alături de măsline marinate.
După prima fermentare, atât cheagul, cât şi zerul sunt reîncălzite împreună, apoi scurse şi uşor presate. Brânza se taie în calupuri dreptunghiulare şi se cufundă în saramură, de unde vine gustul ei pregnant de sare şi aciditatea pronunţată.
Feta se prepară încă din timpuri străvechi după aceeaşi metodă, menţionată şi în documente din perioada Imperiului Bizantin. Totuşi numele actual l-a primit abia în secolul XVII – din limba italiană, venind de la modul tradiţional de servire: feta înseamnă „felie”.