Branza de vaci
PrinteazaBranza de vaci
Brânza de vaci este o brânză uşoară, semilichidâ din lapte închegat, originară din Europa de Est, oarecum similară brânzei cunoscute în ţările vorbitoare de limbă engleză sub numele de brânză Cottage. Se vinde proaspătă şi tânără, în butoiaşe, cu puţin zer şi are un gust foarte fin, uşor acidulat. Ca şi alte brânzeturi din lapte închegat, brânza de vaci este bogată în caseină, reprezentând un adaos alimentar valoros atunci când alimentaţia este săracă în proteine.
Această brânză poate fi fabricată din lapte smântânit de vacă sau de oaie, la care se adaugă o cultură de bacterii şi cheag. în ţâri precum Bulgaria, Polonia şi Cehia se obişnuieşte să se atârne într-un burduf, până se scurge o parte din zer. Ea este foarte răspândită şi în Germania, unde se foloseşte la prepararea a multor mâncăruri, de la salate până la deserturi, dar se mănâncă şi unsă pe biscuiţi şi covrigi bagel.
Acest produs atât de simplu are o lungă istorie, brânza de vaci producându-se deja în secolul VI sau VII Î.Hr., în nordul Europei. Brânza de vaci este numită în ţările anglo-saxone Quark, folosind termenul german, care însemnă şi „lapte închegat”.