Retete delicioase: Baclava
PrinteazaO reteta delicioasa de baclava din: faina, apa, ulei, sare, nuca, pesmet, zahar cu aroma de vanilie, miere, lamaie, fistic.
- 400 g făină
- 150 ml apă
- 25 ml ulei
- 1 linguriţă sare
Ingrediente umplutura:
- 250 g miez de nucă
- 30 g pesmet
Ingrediente sirop:
- 200 g zahăr cu aromă de vanilie
- 100 g miere
- 1 lămâie mare
- 250 ml apă
Ingrediente decor:
- 100 g fistic
Mod de preparare:
Se cerne făina pe planşetă, se face o adânci- i-tură în mijloc, unde se toarnă apa în care s-a dizolvat sarea. Se amestecă cu o lingură până când se încorporează toată făina, apoi se frământă cu mâna, adăugând treptat uleiul până când devine un aluat consistent şi elastic.
Se întinde aluatul în foi subţiri de ştrudel. Se aşază o foaie în tavă, se unge cu ulei, se adaugă alte două foi unse fiecare cu ulei.
Se presară cu nucă măcinată, amestecată cu pesmet. Se repetă operaţiunea cu alte 6 foi unse cu ulei, se presară cu restul de nucă şi pesmet şi se termină cu încă 2-3 foi unse cu ulei.
Se lasă tava la rece 30 de minute, apoi se porţionează, cu un cuţit foarte bine ascuţit, dreptunghiuri cu laturile de 3/6 cm. Se introduce tava în cuptorul bine încins şi se coace circa 50 de minute.
Nu se deschide uşa cuptorului în primele 30 de minute, după care se mai reduce focul, pentru a se usca baclavaua. Se fierbe separat zahărul cu apa şi mierea, se adaugă coaja şi zeama de lămâie şi se lasă să se răcorească puţin. Se toarnă peste prăjitură în momentul în care este scoasă din cuptor.
După ce siropul este absorbit de prăjitură, se serveşte decorată cu fistic măcinat.
Baclava
Pofta buna!