Epoisses
PrinteazaEpoisses
Epoisses este un sortiment de brânză fabricat în centrul uneia dintre cele mai renumite regiuni viticole din Franţa, Burgundia.
Este o brânză moale, cu miros extrem de înţepător. Se fabrică din lapte de vacă, iar coaja se spală cu alcool.
Se vinde în cutii rotunde, de aproximativ 250 g, de obicei într-un stadiu avansat de învechire. Mirosul brânzei Epoisses este atât de puternic, încât este interzisă în mijloacele de transport public pariziene.
Coaja portocalie este produsă prin spălarea brânzei, timp de 3 săptămâni, mai întâi într-o soluţie de apă cu sare, apoi în vin alb sau marc, o băutură spirtoasă tare şi rustică, produsă din cojile care rămân după ce se storc strugurii pentru vin. în interior, brânza are o nuanţă galben pal şi o textură fină.
Produsă la nivel industrial, brânza Epfoisses nu este spălată, ci doar colorată artificial, cea fabricată manual fiind net superioară.