Sos crema de ciuperci
PrinteazaSos crema de ciuperci din: unt, hasme, ciuperci, tarhon, vin, supa, smantana.
- 60 g unt fără sare
- 4 haşme mari, tocate fin
- 200 g ciuperci champignon, tăiate fin
- un fir de tarhon proaspăt
- 100 ml vin alb
- 600 ml supă brună de vită
- 2 linguri smântână sau smântână fermentată
Mod de preparare:
Topiţi untul într-o tigaie, la foc mic. Adăugaţi haşmele şi prăjiţi-le două minute, până se înmoaie şi devin transparente, fără a se colora.
Măriţi flacăra, adăugaţi ciupercile şi tarhonul şi prăjiţi-le 5-7 minute, până când ciupercile se rumenesc.
Ciupercile îşi vor lăsa propriul lichid. înăbuşiţi compoziţia până când acest lichid se evaporă şi ciupercile sunt uscate.
Adăugaţi vinul alb, amestecând la fundul cratiţei cu o lingură de lemn pentru a curăţa toate sedimentele lipicioase, care sunt foarte aromate.
Adăugaţi supa brună şi fierbeţi compoziţia până când scade la jumătate.
Condimentaţi după gust cu sare şi piper. Strecuraţi şi mutaţi ciupercile într-un blender, amestecându-le până la omogenizare.
Adăugaţi supa, câteva linguri odată, apoi adăugaţi smântână şi amestecaţi-le în blender până când se omogenizează.
Mutaţi compoziţia într-o cratiţă pentru a o reîncălzi cât este necesar.
Pentru servire, turnaţi sosul într-o sosieră încălzită, mutaţi-l cu lingura pe fundul unei farfurii şi aşezaţi mâncarea deasupra sau adăugaţi-1 peste mâncare.
Serviţi sosul cu carne la grătar, sau cu peşte alb sau pui fiert.
Pofta buna!