Retete tv Paprika #3 (delicioase)

Printeaza

TV Paprika este un canal de televiziune cu tematica gastronomica, ce urmareste pastrarea traditiilor culinare si promovarea valorilor bucatariei locale traditionale. TV Paprika nu este doar un canal de retete culinare, ci un concept de viata, pornind de la oferirea de solutii de cultura a produselor bio si ajungand la cele mai rafinate retete ale lumii si cele mai stralucite restaurante frecventate de staruri.

Continutul atractiv si variat plaseaza TV Paprika in topul celor mai puternice branduri ale canalelor culinare din Europa. In octombrie 2007 canalul a intrat in portofoliul Chello Central Europe.

Retete tv Paprika #2

Ciorbă de crap cu smântână

Ingrediente:

  • 1 crap
  • Sare
  • Ulei
  • Boia de ardei
  • Ceapă
  • Foi de dafin
  • Semințe de chimion
  • Piper negru
  • Usturoi
  • Ardei
  • Roșii
  • Cartofi
  • Smântână

Capul și înotătoarele peștelui se pun la fiert, peștele se porționează și se presară cu sare.Două cepe mici tăiate mărunt se pun la călit în ulei sau untură, apoi se adaugă semințele de chimion și boiaua de ardei. Se stinge cu apă repede ca boiaua să nu devină amară. Adăugăm capul, înotătoarele și condimentele: foi de dafin, piper negru, usturoi. Putem să-i adăugăm și sare dar atenție, peștele este sărat deja!

Se lasă la fiert jumătate de oră. După jumătate de oră, scoatem capul și înotătoarele și le dăm prin sită. Adăugăm la ciorbă și cartofii, roșiile și ardeiul – totul fiert deja – și bucățile de pește. Se mai lasă la fiert câteva minute, căci carnea de pește fierbe repede! Se drege cu smântână și ciorba e gata.

Ciorba de fasole – Sieu

Ingrediente:

  • 1/2 kg fasole rosie,
  • 3 cepe,
  • 3 morcovi,
  • un ciolan afumat,
  • sare,
  • piper,
  • smantana,

 

Se pun la fiert fasolea, ceapa tocata marunt si ciolanul afumat. Cind au fiert, se scoate ciolanul si se curata carnea de pe os. Apoi se prepara crema de smantana: se toaca si se caleste in ulei o ceapa, dupa care se adauga o lingurita de boia. Se adauga 250 gr. de smantana si 3-4 foi de dafin si se da in fiert. Apoi se adauga peste ciorba de fasole. La sfarsit se adauga patrunjel tocat marunt.

Ciorba de hribi – Bicaz

Ingrediente:

  • 1/2 kg hribi,
  • 2 ardei,
  • 2 ceape,
  • 1 rosie,
  • 2 morcovi,
  • 1/2 telina,
  • patrunjel,
  • leustean,
  • sare,
  • piper,
  • cimbru,
  • 1/2 l bors,
  • o cana de orez,
  • 100 gr smantana si doua
  • oua

 

Se spala bine hribii si se oparesc, apoi se taie in cubulete sau felii. Legumele se toaca marunt si se pun la fiert iar cand sint pe jumatate fierte se pun la fiert si hribii. Cam dupa 10-15 minute se adauga si orezul si se mai lasa sa fiarba 10 minute. Se adauga sare si borsul, incalzit in prealabil, si se da in clocot. Se toaca marunt verdeata si se pune deasupra, impreuna cu dresala, adica smantana amestecata cu galbenus de ou.Se lasa putin acoperita, cu focul oprit, inainte de a se servi.

Ciorba de peste – Luncavita

Ingrediente:

  • capete de peste,
  • doua cepe,
  • 3-4 morcovi,
  • 3-4 ardei grasi,
  • 1 pastarnac,
  • 2-3 cartofi,
  • 1/2 kg rosii,
  • leustean,
  • otet,

Se toaca legumele (ceapa, ardeiul, morcovul si pastarnacul) si se pun la fiert. Dupa aceea se adauga si cartofii si rosiile, care fierb mai repede. Cand legumele sunt fierte, se pune pestele si se fierbe totul pentru 5-10 minute. La sfirsit se acreste cu otet, dupa gust, si se adauga lusteanul tocat marunt.

Ciorba de potroace – Peretu

Ingrediente:

  • maruntaie de pasare (curcan sau gaina),
  • 2-3 ardei,
  • 3-4 cepe,
  • albitura,
  • telina,
  • un ou,
  • patrunjel,
  • leustean,
  • 1 l bors,

 

Se taie carnea si se pune la fiert cu putina sare. Se curata spuma si cand carnea este aproape fiarta se adauga si legumele, taiate marunt. Se lasa sa fiarba 10-15 minute, apoi se adauga borsul si se mai da in clocot de cateva ori. La sfarsit se fac zdrente din oua si se pune verdeata tocata marunt.

Ciuperci în aluat cu sos de smântână, mărar si usturoi

Ingrediente:

  • 14-16 ciuperci medii-mari
  • 1 ou
  • 1 ceașcăfăină
  • 50 ml lapte
  • 100 ml apă
  • 150 g smântână gras[ proaspătă
  • 2 căței de usturoi
  • 1/2 legătură mărar
  • zahăr
  • sare
  • piper

 

Se bate bine oul și apoi se adaugă 50 ml lapte, cca 100 ml apă, sare si puțin zahăr. Se amestecă bine până se obține un amestec omogen. Apoi, se toarnă ploaie cca o ceașcă și jumătate de făină, amestecând continuu, până se obține un aluat subțire, ca de clătite. În acest aluat vom adăuga jumătate de legătură de mărar, tocat mare și 2 că?ei de usturoi dat prin blender. Se amestecă din nou până se omogenizează.

Prin aluat se trec 14-16 ciuperci medii/mari, cărora, în prealabil, li s-au scos cozile, au fost spălate, uscate și călite într-o tigaie fără ulei. După ce au fost trecute prin aluat, se pun la prăjit în baie de ulei foarte bine încins, timp de 2-3 minute. Se servesc cu smântâna care a fost frecată cu un că?el de usturoi dat prin blender și cu 2-3 fire de mărar tocat. Poftă bună și gătiți cu gust.

Ciuperci la cuptor cu usturoi, rozmarin proaspăt, cartofi și ou fiert

Ingrediente:

  • Bacon
  • Cartofi
  • Ciuperci de câmp
  • Lăptuci
  • Rozmarin
  • Lămâie
  • Usturoi

 

Pentru cartofi: Tăiați cartofii cubulețe. Puneți cartofii la fiert împreună cu rozmarinul – apoi prăjiți împreună cu bacon cubulețe și unt amestecând cu gălbenușurile și sucul de lămâie.Pentru dressing: Faceți un dressing din oțet și zahăr. Pentru bacon: Îndepărtați grăsimea feliilor de bacon, puneți între două straturi de folie de aluminiu și întindeți cu făcălețul.

Introduceți în cuptor și după 5 minute de copt îndepărtați folia de aluminiu lăsând grăsimea neacoperită. Pentru ciuperci: Asezonați ciupercile cu usturoiul pisat și amestecat cu ulei de măsline și rozmarin tăiat fin, sare și piper. Prăjiți în tigaie și acoperiți. Fierbeți un ou moale. Servire: Cu o lingură turnați dressingul în mijlocul farfuriei, adăugați și ciupercile, cartofii și grăsimea de bacon. Apoi așezați frunzele de lăptuci și feliile crocante de bacon deasupra împreună cu oul fiert.

Clătite franțuzești

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 125 g făină
  • 3 ouă
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 745 g unt sărat,topit
  • 3 linguri de zahăr
  • 350 ml lapte foarte grasPentru sosul din portocale:
  • 100 g unt sărat
  • 100 g zahăr
  • 8 linguri de lichior Grand Marnier
  • 3 linguri de coniac
  • Coaja și sucul de la o portocală
  • 50 g unt pentru gătit

Făina se cerne și se face un gol în mijloc în care se vor pune toate celelalte ingrediente.Se amestecă bine și se dă la frigider pentru o oră.Pentru sos, se pune untul să se încălzească într-o cratiță.Apoi se adaugă zahăr,2 linguri de lichior,1 lingură de coniac ,coaja de portocală și sucul de portocală.Se aduce la fierbere și se mai ține pe foc până ce începe să se îngroașe.Pentru a găti clatitele,se pun 50 g unt într-o tigaie.

Cu polonicul se pune din aluat în tigaie și se prăjește fiecare clătită câte 20 de secunde pe ambele părți.Trebuie păstrate calde.Sosul se pune pe aragaz la încălzit și se așază clătitele în el.Clătitele trebuie pliate în triunghiuri mici.Se lasă până ce se îmbibă foarte bine cu sos, se flambează și se servesc!

Cocktail de creveţi

Ingrediente:

  • 1 avocado copt
  • 1 lămâie

Ingrediente pentru sosul Marie Rose:

  • 200g maioneză proaspătă
  • 2-3 linguri ketchup
  • Un vârf de linguriţă de piper roşu
  • Sos Tabasco
  • Sos Worcestershire
  • Un strop de coniac
  • ½ salată iceberg
  • 250 g creveţi curăţaţi şi gătiţi
  • Bucăţi de lămâie pentru garnitură

Tăiaţi avocado în jumătate,scoateţi miezul şi cu ajutorul unui cuţit realizaţi o textură în cruce. Stoarceţi din belşug suc de lămâie peste jumătăţile de avocado pentru a-şi păstra culoarea.

Pentru sosul Marie Rose, se amestecă maioneza, ketchup-ul, piperul roşu şi sucul de lămâie într-un bol adânc. Se asezonează cu  Tabasco, şi  sos Worcestershire şi cu câteva picături de coniac. Se amestecă până se întrepătrund aromele.

Se iau patru boluri de sticlă. În fiecare bol,  punem câte o lingură de sos Marie Rose şi  câte o foaie mică de salată. Se indepartează pulpa de avocado cu o linguriţă şi se presară peste salată şi se mai adaugă încă o lingură de sos. Se presară un pic de piper roşu, se garniseşte cu câte o feliuţă de lămâie şi se serveşte.

Retete_3

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.